Copiii de 4 ani din Marea Britanie vor fi supusi unei testari in primele saptamani ale primului lor an de invatamant primar, a anuntat astazi Ministerul britanic al Educatiei. Aceasta evaluare face parte dintr-o reforma mai larga a sistemului scolar de examinare si va fi implementata incepand din 2016, scrie The Telegraph. Copiii vor fi testati pentru a vedea daca recunosc literele si care este nivelul lor de baza la matematica.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Guvernul britanic anunta intr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului educatiei ca aceasta “va fi o simpla verificare a nivelului de intelegere al unui copil - de exemplu, de numarare sau de recunoastere de imagini sau litere - realizata de catre profesorul copilului in primele saptamani ale primului an de invatamant primar”.

“Scolile primare vor arata care este progresul inregistrat de elevi de la varsta de 4 ani pana la 11 ani (…), ce procent atinge noul standard cerut la varsta de 11 ani, cat de bine performeaza, in medie, elevii la varsta de 11 ani si ce procent din elevii lor sunt apreciati ca fiind de top”, a precizat ministerul britanic al Educatiei.

Rezultatele vor fi folosite pentru a vedea care este progresul inregistrat de elevi de la varsta de 4 ani si pana la 11 ani, inainte de primele examene formale. Oficialii guvernamentali sustin ca acest tip de evaluare va evidentia scolile care sunt nevoite sa depuna eforturi suplimentare pentru a imbunatati performanta copiilor.

Printre masurile luate de ministerul britanic de educatie se numara urmatoarele, potrivit The Telegraph:

  • Testele de evaluare standard (SAT) la matematica, citire si gramatica, ortografie si punctuatie - pe care le sustin elevii la finalul invatamantului primar - vor avea un nivel mai ridicat decat pana acum
  • Toate scolile primare vor trebui sa se asigure ca 85% dintre elevii in varsta de 11 ani fac progresele necesare (nivel ridicat de la 65% cum este in acest moment) - sau risca sa le fie schimbata conducerea
  • Rezultatele elevilor din invatamantul secundar vor fi cuantificate pe baza mediei obtinute la 8 materii, printre care Limba Engleza si Matematica, precum si pe baza progresului realizat intre varsta de 11 si 16 ani.
  • Liceele vor publica numarul elevilor care la finalizarea studiilor se angajeaza direct sau merg catre o universitate

David Laws, ministrul britanic al Scolilor, a declarat ca “noul sistem inseamna standarde mai ridicate, fara locuri in care se pot ascunde scolile care nu performeaza”. “Vreau sa vad toti copiii parasind scoala primara cu un nivel bun de citire, scriere si matematica, astfel incat sa poata evolua in invatamantul secundar. Un inceput mai bun in invatamantul secundar este un inceput mai bun in viata”, a continuat acesta.

Vezi aici mai multe detalii despre reforma sistemului de examinare in scolile britanice

Citeste si: