Presedintele Traian Basescu a decis joi, in urma sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, sa trimita la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie raportul privind Institutul Cantacuzino.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino', din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat, in ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis ca raportul prezentat in sedinta CSAT sa fie trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

In cadrul sedintei CSAT au fost analizate rapoartele de activitate ale institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale in anul 2013 si au aprobate principalele obiective ale acestor institutii stabilite pentru anul 2014, mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

Membrii Consiliului au evaluat si situatia internationala provocata de evenimentele din Ucraina din ultima perioada, implicatiile majore in plan regional si global ale acestora, precum si rolul tarii noastre in sustinerea comunitatii romanesti din Ucraina.

Membrii CSAT au aprobat si masurile privind dezvoltarea Sistemului national de securitate cibernetica menite, printre altele, sa previna si sa contracareze activitatile de natura sa afecteze securitatea cibernetica a Romaniei.

In finalul sedintei CSAT, a fost analizat si aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2013 si s-a decis trimiterea acestuia, asa cum prevede legislatia in vigoare, catre Parlamentul Romaniei.

Pe timpul sedintei s-au mai abordat si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.

La sedinta condusa de seful statului, Traian Basescu, presedinte al CSAT, au participat premierul Victor Ponta, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Constantin Nita, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, general locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, si secretarul Consiliului, Ion Oprisor.

Ultima sedinta a CSAT a avut loc in 2 februarie, subiectul fiind accidentul aviatic din Apuseni.

De la acea data au mai avut loc sedinte de lucru in care s-a discutat despre situatia din Ucraina.