Un sondaj realizat in Republica Moldova in februarie, inainte de anexarea Crimeei de catre Rusia, arata ca 52% dintre cetatenii moldoveni si-ar dori unirea cu Romania. Sondajul nu cuprinde insa cetatenii din Transnistria si din Gagauzia. Sondajul a fost realizat de Centrul Roman pentru Studii si Strategii, un jucator relativ necunoscut pe piata institutelor de sondare. Centrul mentionat isi desfasoara activitatea in cadrul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, un ONG ai carui fondatori sunt Eugen Popescu si Daniela Soros.

Potrivit unui comunicat remis redactiei de platforma unionista Actiunea 2012, unul dintre rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat in Republica Moldova, in luna februarie, de catre Centrul Roman pentru Studii si Strategii, arata ca 52% dintre cetatenii Republicii Moldova isi doresc unirea cu Romania.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre participantii la studiu considera ca perspectiva unirii este realizabila (54%), 63% dintre respondenti sunt de parere ca limba pe care o vorbesc cel mai des este limba romana si ca limba romana si limba "moldoveneasca" comporta aceleasi sensuri, precum si ca Romania si Republica Moldova sunt doua state romanesti, cu aceleasi traditii si acelasi folclor (74% categoric de acord si mai degraba de acord).

Sondajul de opinie a fost realizat in Republica Moldova, in perioada 1-15 februarie, pe un esantion de 1.155 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, fara regiunea transnistreana si Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia, cu o eroare tolerata de +/- 2,5%, la un nivel de incredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetarii vor fi facute publice in luna mai.

Rezultatele acestei cercetari, care include o serie de date cu privire la perceptia populatiei din stanga Prutului asupra reperelor identitare si a spatiului cultural de care apartine, sub genericul "Identitatea nationala in Republica Moldova", au fost facute publice joi, in cadrul unei conferinte de presa la Parlament.

"Speram ca procentul care inclina balanta in favoarea reunirii, relevat in acest studiu, sa faciliteze organizarea intr-un timp cat mai scurt a unui referendum in acest sens la Chisinau", a declarat Alexei Paluta, co-presedintele coalitiei Actiunea 2012, potrivit comunicatului citat.