Ministerul Educatiei Nationale a lansat apelul pentru selectia profesorilor care vor evalua proiectele de manuale scolare pentru invatamantul primar, pentru anul scolar 2014-2015. Din grupurile de evaluare pot face parte cadre didactice din sistemul de invatamant preuniversitar, care activeaza la catedra. Prioritate au profesorii cu gradul didactic I sau II, care au absolvit cursuri specifice activitatilor de evaluare a proiectelor de manuale scolare, de abilitare curriculara si care au titlul stiintific de doctor in domeniul precizat sau au absolvit un masterat, un curs postuniversitar in domeniul stiintelor educatiei, anunta Ministerul Educatiei.

Apel pentru selectia de profesori evaluatoriFoto: edu.ro

Fiecare persoana isi va putea depune candidatura doar pentru o singura disciplina si va trebui sa mentioneze explicit care este aceasta.

Disciplinele pentru care se organizeaza sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar sunt cele cuprinse in planurile-cadru pentru clasele I si a II-a:

  • Comunicare in limba romana
  • Comunicare in limba materna
  • Matematica si explorarea mediului
  • Comunicare in limba moderna 1
  • Religie

Procesul de selectie a candidatilor se va desfasura in perioada 28 martie - 6 mai, dupa cum urmeaza:

  • 28 martie - 28 aprilie: inscrierea candidatilor (aplicatia va fi disponibila incepand cu data de 28 martie, ora 9:00, pana pe 28 aprilie, ora 24:00);
  • 29 - 30 aprilie: selectia candidatilor;
  • 30 aprilie - 6 mai: anuntarea rezultatelor selectiei, individual, doar pentru candidatii selectati.

Alegerea componentilor grupurilor de lucru si comunicarea rezultatelor se vor desfasura exclusiv on-line, pe platforma dedicata, aflata pe website-ul www.rocnee.eu, subsectiunea Apeluri, informeaza Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

La incheierea sesiunii de evaluare, evaluatorii de proiecte de manuale scolare, "care au demonstrat competenta si eficienta/performanta in activitatea desfasurata", vor fi incadrati in Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale scolare, principala baza de selectie pentru cadrele didactice incluse in comisii la sesiunile urmatoare, precizeaza MEN.

Criterii de selectie

Pentru a fi selectati, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa desfasoare activitati de predare-invatare-evaluare in cadrul invatamantului primar, corespunzatoare disciplinei pentru care se evalueaza proiecte de manuale scolare
  • sa aiba abilitati practice de operare pe calculator
  • sa dea dovada de disponibilitate pentru lucrul in echipa
  • sa respecte hotararile luate de grup si termenele stabilite
  • sa nu se afle in situatii de incompatibilitate, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. (3) din Metodologia de evaluare a calitatii proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar - Anexa nr. 3 la ordinul ministrului educatiei nationale nr. 5559/22.XI.2013.

In procesul de selectie a evaluatorilor de proiecte de manuale scolare au prioritate, in ordinea urmatoare, cadrele didactice care:

a) au gradul didactic I sau II;

b) au absolvit cursuri/module care vizeaza problematica specifica activitatilor de evaluare a proiectelor de manuale scolare/de abilitare curriculara/de evaluare de proces;

c) au titlul stiintific de doctor in domeniul disciplinei/modulului de pregatire sau in domenii conexe celui pentru care aplica;

d) au titlul stiintific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar, in domeniul stiintelor educatiei.

Un cadru didactic isi poate depune candidatura doar pentru o singura disciplina.

Candidatii selectati care nu demonstreaza competenta si eficienta in activitatea desfasurata sunt inlocuiti cu cadre didactice desemnate rezerve in urma procedurii de selectie, se arata in Apelul publicat de Ministerul Educatiei. La incheierea sesiunii de evaluare a calitatii proiectelor de manuale scolare, pentru fiecare disciplina/modul de pregatire se intocmesc rapoarte interne privind activitatea evaluatorilor de proiecte de manuale scolare.

Descarca de aici Apelul pentru selectia cadrelor didactice in vederea evaluarii proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015

Apel Evaluatori Manuale Martie 2014

Descarca de aici:

Amintim ca Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat pe 14 martie ca pe 7 martie a lansat sesiunea de evaluare si licitatia proiectelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Tot atunci, MEN a publicat si specificatiile tehnice pentru editarea manualelor scolare destinate claselor I si a II-a, calendarul privind asigurarea cu manuale scolare, Ordinul privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar (OMEN Nr. 5559 din 22.XI.2013), Metodologia de asigurare si de gestionare a manualelor scolare pentru invatamantul preuniversitar, Procedura de achizitionare a manualelor scolare, Metodologia de evaluare a calitatii proiectelor de manuale scolare si Metodologia de constituire si de functionare a Corpului evaluatorilor de proiecte de manuale scolare.

Uniunea Editorilor din Romania a acuzat insa Ministerul ca documentatia publicata "este imprecisa si incompleta in zona manualelor digitale". "Uniunea Editorilor din Romania (UER) a aflat cu stupoare, in 14 martie 2014, despre aparitia oficiala a documentelor prin care sunt deschise procedurile de licitatiei pentru manualele de clasa I si a II-a. Stupoarea vine din faptul ca documentele respective poarta semnatura aprobarii ministeriale in data de 22 noiembrie 2013 si nu au facut niciodata obiectul unei dezbateri publice. Acest gest vine sa confirme lipsa de transparenta si de disponibilitate la dialog a MEN", a avertizat in urma cu o zi Mihail Penescu, presedintele UER, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro. (Detalii aici)

Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015

07 martie 2014Lansarea sesiunii de evaluare si a licitatiei proiectelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, in urma aprobarii ordinului ministrului educatiei nationale privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar.

15 aprilie 2014Postarea pe SEAP a documentatiei de atribuire pentru achizitia manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

02 iunie 2014 Termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achizitie

02-20 iunie 2014Desfasurarea sesiunii de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

23 iunie 2014Comunicarea rezultatelor evaluarii ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

28 iulie 2014Comunicarea rezultatelor finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

Aprobarea, prin ordin al ministrului educatiei nationale, a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

4-15 august 2014Incheierea acordurilor cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Derularea procesului de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a.

18-22 august 2014Centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si incheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

22 august-10 septembrie 2014 Realizarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

11-15 septembrie 2014Livrarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a catre inspectoratele scolare si catre unitatile de invatamant.

Descarca de aici urmatoarele documente:

Citeste si: