Minora agresata de fostul comandant al Politiei Piatra Neamt a fost cercetata in 20 de dosare penale instrumentate de Serviciul de Investigatii Criminale, dintre care trei s-au soldat cu decesul victimelor, scrie Agerpres. Comisarul sef Paul Tablan, inspectorul sef al IPJ Neamt, a declarat, marti, ca la momentul savarsirii faptelor, minora nu avea implinita varsta de 14 ani, motiv pentru care nu a raspuns penal.

"Minora care apare in acele imagini face parte dintr-o grupare cu 7 membri care in ultimii 3 ani a comis 179 de fapte de natura penala. Minora a fost cercetata in 20 de dosare penale, dintre care 3 sunt cu decesul victimei. In masura in care membrii acesteia au implinit 14 ani, in urma expertizarii s-au luat masuri de retinere si mandate pentru minori. Problema la care nu am gasit solutie o reprezinta minorii care nu au implinit 14 ani", a declarat comisarul sef Paul Tablan.

Copilul care apare in imaginile filmate in sediul Politiei Piatra Neamt a fost internat intr-o institutie medicala specializata, din cauza problemelor grave de natura psihica pe care le are.

Inspectorul sef al IPJ Neamt a adaugat ca dupa mediatizarea cazului, Politia Neamt s-a confruntat in continuare cu fapte penale savarsite de minori sub 14 ani.

"Ne confruntam, fara a da exemple pentru ca noul Cod Penal nu permite, dupa evenimentul prezentat in mass-media cu situatii de copii care savarsesc in continuare furturi si talharii, ultima produsa in cursul zilei de ieri", a adaugat inspectorul sef al IPJ Neamt.

UPDATE Neamt: Autoritatile reclama lipsa normelor pentru internarea minorilor infractori in centrele de supraveghere specializata

Minorii cu varste sub 14 ani care comit infractiuni nu pot fi internati in centrele de supraveghere specializata pentru ca nu exista norme de aplicare a legislatiei in domeniu, s-a concluzionat, marti, in urma unei intalniri de lucru convocata de prefectul Vlad Angheluta pe tema prevenirii si combaterii infractionalitatii juvenile.

In cadrul intalnirii, inspectorul sef al IPJ Neamt a precizat ca in ultimii 3 ani au fost instrumentate, numai in municipiul Piatra Neamt, 179 de dosare penale cu autori minori cu varste sub 14 ani, pentru care, conform legislatiei in vigoare, nu s-au stabilit masuri cu raspundere penala, ei continuand sa produca infractiuni.

Legislatia existenta prevede ca minorii sub 14 ani care comit infractiuni sa fie preluati de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) in centre de supraveghere specializata. Problema cea mai importanta care a fost ridicata la intalnire si cu care se confrunta DGASPC, de mai multi ani, o reprezinta lipsa normelor legislative pentru infiintarea si functionarea centrelor de supraveghere specializata.

"Din pacate, Legea 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in cazul minorilor delicventi, nu poate fi aplicata decat partial, in sensul stabilirii unor masuri, nu si in sensul supravegherii lor in centre specializate, din cauza lipsei standardelor", a declarat Cristina Pavaluta, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Neamt.

"In timp ce discutam, unii dintre acestia pot comite infractiuni. Astazi, cu parere de rau ne-am intalnit, dar nu putem rezolva problema acum", a spus comisarul sef Paul Tablan, inspectorul sef al IPJ Neamt.

Prefectul Vlad Angheluta a declarat ca va transmite Guvernului toate problemele ridicate in cadrul intalnirii.

"Va asigur de tot sprijinul institutiei prefectului in cadrul acestui grup de lucru, fie ca va fi vorba de a transmite o initiativa legislativa, fie sa sustinem parteneriate in proiecte concrete sau in orice alta actiune in care avem competente. De altfel, toate propunerile dumneavoastra, din aceasta consultare, vor fi preluate iar celor fezabile le vom da curs fara intarziere", a spus prefectul Vlad Angheluta.