Arestarea de către FBI a doi afaceriști români, Radu și Diana Nemeș, acuzați în România de evaziune fiscală, scoate la iveală detalii ce țin de scenariul unui film de ficțiune: un buncăr de oțel pentru situații de urgență, lingouri de aur, mitraliere, pistoale, multă muniție și afaceri administrate de membrii unui cult care cred că sunt reprezentanții unei entități războinice de acum 35 de mii de ani.

Soții Nemeș, născuți în 1975 la Bacău, sunt acuzați, alături de Codruț Marta, șeful de cabinet al fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar, de evaziune fiscală în valoare de mai bine de 50 de milioane de euro, fraudă rezultată din operațiuni ilegale cu produse petroliere.

Ei au fost arestați de poliția americană și urmează să fie extrădați la cererea procurorilor români. FBI a descoperit pe una dintre proprietățile românilor un buncăr pregătit pentru ca ei să se ascundă vreme de câțiva ani și un arsenal de pistoale, puști automate și muniție. În același timp, Codruț Marta este de negăsit iar autoritățile române au transmis americanilor că și acesta s-ar putea afla pe teritoriul SUA.

Buncărul de oțel

RISE Project a obținut documentele FBI care oferă noi detalii despre activitățile soților Nemeș în Statele Unite. Cei doi au intrat în SUA ca turiști, în urmă cu aproape doi ani, însă apoi au încercat să obțină vize de afaceri ca să rămână permanent pe teritoriul american. Ei au ajuns pe noul continent împreună cu cei doi copii ai lor, iar acum Diana Nemeș este din nou însărcinată.

Radu și Diana Nemeș au folosit banii luați din România pentru a-și cumpăra proprietăți și pentru a investi în afaceri viticole în statul Washington. Mai mult, cei doi au pus la punct o rețea complicată de firme în Dubai, statul american Nevada și în Insulele Virgine Britanice pentru a transfera banii în conturile lor bancare din State sau pentru a-i transforma în lingouri de aur. Multe dintre aceste lingouri ar fi încă ascunse, potrivit americanilor.

Cei doi soți s-au stabilit într-un orășel numit Yelm din statul Washington și au achiziționat aici mai multe terenuri și alte proprietăți. Pe unul dintre aceste terenuri, cu o suprafață de mai bine de 200 de mii de metri pătrați, și-au construit o reședință de lux. Nu mică a fost supriza agenților FBI să găsească în spatele luxoasei vile un buncăr cu uși de oțel, mobilat și aprovizionat din plin cu alimente. Agenții spun că buncărul ar fi putut adăposti întreaga familie chiar și pentru ani de zile dat fiind volumul mare de provizii. De asemenea, atunci când soții Nemeș au cerut să fie eliberați pe cauțiune, autoritățile americane au contracarat cererea spunând că aceștia s-ar putea ascunde în buncăr dacă sunt lăsați în libertate. Pozele făcute de către FBI în buncărul subteran arată că afaceriștii români se aprovizionaseră parcă în așteptarea potopului. Cantitățile masive de alimente din buncăr au fost cumpărate de la firma “Rainy Day Foods“, specializată în vânzarea de alimente pentru situații de urgență, produse care expiră în cinci sau chiar zece ani.

Citeste in intregime si comenteaza pe RiseProject.ro