Presedintele Ungariei, Ader Janos, care se afla intr-o vizita privata in Transilvania, s-a interesat, la Castelul Banffy din Bontida, judetul Cluj, de stadiul lucrarilor de restaurare si de sansele obtinerii unor fonduri pentru castel, relateaza Mediafax.

Presedintele Ungariei, Ader Janos, a vizitat, miercuri, Castelul Banffy de la Bontida, judetul Cluj, dar si o scoala cu internat si un muzeu etnografic din satul Rascruci.

Presedintele Ungariei a fost insotit de sotia sa, Herczeg Anita, si de consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, si nu a facut nicio declaratie.

Presedintele Fundatiei "Transyilvania Trust", Hegedus Csilla, care se ocupa de lucrarile de restaurare a Castelului Banffy de la Bontida, a declarat presei ca seful statului ungar a dorit sa vada stadiul lucrarile de restaurare si programul de specializare in reabilitarea patrimoniului construit.

"Ne-a intrebat despre modalitatile de restaurare a castelului, care sunt sansele noastre de a primi bani pentru aceasta restaurare. Noi am spus ca, din pacate, fonduri publice nu pot fi obtinute, pentru ca este proprietate privata, dar ne-a asigurat de sprijinul dansului pentru continuarea lucrarilor de restaurare. Pentru renovare ar fi nevoie de circa sapte milioane de euro, pe care noi dorim sa ii obtinem, asa ca si pe banii pe care i-am avut acum, adica din fonduri europene, finantari particulare si de la finantatorii nostri din SUA", a spus Hegedus Csilla.

Ader Janos a primit din partea conducerii Fundatiei cateva carti legate de Castelul Banffy.

In cursul dupa amiezii, Ader Janos a vizitat Cimitirul Central (Haszongard) din Cluj-Napoca, insotit de presedintele Fundatiei "Haszongard", Gergely Erszebet, si a depus flori la mormintele unor personalitati maghiare - oameni de stiinta, poeti, revolutionari din 1848, printre care Kos Karoly, Brassai Samuel, Josika Miklos, Miko Imre, Dsida Jeno. De asemenea, a depus flori la criptele unor familii de nobili maghiari, precum Banffy sau Bethlen.

Dupa ce a plecat din Cimitirul Central, presedintele Ungariei a depus flori la statuia fostului episcop al Transilvaniei, Marton Aron, numit in functie in 1939, din fata Bisericii Romano-Catolice "Sf. Mihail" din Piata Unirii si a vizitat lacasul de cult, fiind intampinat de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubini Gyorgy.

Miercuri seara, Ader Janos urmeaza sa participe la o cina festiva, apoi va pleca spre Budapesta.