Judecatoria Ineu (Arad), unde doi magistrati au fost arestati dupa ce ar fi primit mita, nu-si poate completa schema de personal pentru ca de trei luni nu s-au gasit judecatori care sa accepte delegarea, astfel ca cei doi magistrati ramasi au un volum mare de munca si fac ore suplimentare neplatite, relateaza Mediafax.

Presedintele Judecatoriei Ineu, Mariana Luciu, a declarat miercuri pentru Mediafax ca in urma arestarii a doi magistrati, din cei patru judecatori definitivi au ramas doi, iar pana acum au fost adresate trei cereri Tribunalului Arad pentru delegarea altor magistrati, dar nu s-au gasit persoane interesate.

"Dupa aparitia noului Cod de procedura penala, volumul de munca a crescut in instante, insa la Ineu am ramas tot cu doi judecatori definitivi. Nu s-au gasit colegi care sa accepte delegarea la Ineu, astfel ca vomulul de munca a crescut cu 30 la suta pe judecator, fata de exact acum un an", a afirmat Mariana Luciu.

Presedintele Judecatoriei a spus ca de cateva luni se fac cel putin doua ore suplimentare pe zi, care nu sunt platite.

"Fara aceste ore suplimentare nu am putea tine pasul cu numarul de cauze care sunt pe rol. Tot speram ca lucrurile se vor indrepta si se va gasi cel putin un magistrat pentru Ineu, fie si un stagiar", a adaugat Mariana Luciu.

Conducerea Judecatoriei Ineu anunta si la inceputul lunii ianuarie ca a cerut suplimentarea personalului pentru ca volumul de munca a crescut pentru fiecare magistrat dupa arestarea a doi judecatori din cei patru angajati.

La sfarsitul anului trecut, exista o incarcatura de peste 1200 de cauze pe fiecare judecator, "probabil cea mai mare din judet", dupa cum declara Mariana Luciu.

Magistratul Aurel Tripa, prins in flagrant dupa ce a luat mita 300 de euro pentru a interveni intr-un dosar, a fost arestat preventiv, in 6 decembrie 2013, printr-o decizie a Curtii de Apel Timisoara.

Aurel Tripa a fost trimis in judecata de DNA Timisoara in 23 decembrie, fiind acuzat ca in perioada octombrie-decembrie 2013, in calitatea sa de magistrat judecator la Judecatoria Ineu, a pretins de la un denuntator 1.000 de lei si 600 de euro, din care a primit in mai multe transe 500 de lei si 500 de euro. De asemenea, Aurel Tripa a acceptat promisiunea de a primi, de la acelasi denuntator, doua telefoane Samsung Galaxy S4, din care a primit unul, in valoare de aproximativ 2.000 de lei.

Banii si bunurile au fost pretinse si primite cu scopul de a influenta mai multi colegi de serviciu, magistrati de la Tribunalul Arad, pentru a-i determina sa dispuna o solutie in favoarea denuntatorului intr-o cauza civila in care acesta avea interes, privind un litigiu ce viza dreptul de proprietate asupra unui teren.

Totodata, in 23 decembrie 2013 judecatoarea din Ineu Florita Bolos, acuzata de luare de mita, a fost condamnata, la patru ani de inchisoare cu executare, de Curtea de Apel Timisoara, decizia putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform procurorilor anticoruptie, in perioada 17 ianuarie - 10 iunie 2013 judecatoarea Florita Bolos ar fi pretins si primit in mai multe transe, de la doua persoane, suma totala de 13.000 de lei si 5.500 de euro, pentru ca, in schimb, sa pronunte o hotarare civila favorabila uneia dintre cele doua persoane, prin care se asigura transferul pe cale judiciara a dreptului de proprietate asupra unor terenuri.

Judecatoarea Florita Bolos a fost initial retinuta in iunie 2013, apoi a fost arestata preventiva, iar in 22 octombrie Curtea de Apel Timisoara a decis ca judecatoarea sa fie cercetata in libertate, cu interdictia de a parasi tara.

Tot in iunie, Florita Bolos a fost suspendata din functie de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.