Romania considera ilegal referendumul din Crimeea pentru separarea de Ucraina si alipirea la Rusia si nu va recunoaste rezultatele lui, arata presedintele Traian Basescu intr-un comunicat transmis duminica de Administratia Prezidentiala. Potrivit sefului statului, un scrutin organizat sub amenintarea ocupatiei militare nu poate intruni normele unui proces democratic care sa poata fi recunoscut si legitimat de comunitatea internationala.

Totodata, presedintele Basescu a solicitat Rusiei sa actioneze in relatia cu Ucraina in conformitate cu Carta ONU si cu principiile de drept international.

  • Comunicatul Administratiei Prezidentiale

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis duminica, 16 martie a.c., un mesaj cu privire la referendumul desfasurat astazi in Crimeea.

Va prezentam textul mesajului:

"Romania considera ilegal referendumul in curs de desfasurare in Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia in conditiile in care Curtea Constitutionala a Ucrainei a declarat neconstitutionala organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar presedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaratiei de independenta a acesteia.

Totodata, un scrutin organizat sub amenintarea ocupatiei militare nu poate intruni normele unui proces democratic care sa poata fi recunoscut si legitimat de comunitatea internationala. Rezultatul previzibil si lipsit de fundament legal al actualului referendum il reprezinta <> Crimeei.

Solicitam Federatiei Ruse sa actioneze in relatia cu Ucraina in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite si cu principiile de drept international, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta.

Sustinem independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatica.