In jur de 500 de persoane au participat duminica dupa-amiaza, in zona Statui din fata Universitatii Bucuresti, la un miting de solidarizare cu Andrei Plesu si impotriva linsajului mediatic la care a fost supus, initiat de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22. Participantii au afisat mesaje precum "CNA ne palmuieste" si "IN HONOREM Andrei Plesu" insa nu au scandat. Gabriel Liiceanu a luat cuvantul in cadrul evenimentului aratand ca CNA este responsabil pentru linsajul mediatic al unor personalitati precum Andrei Plesu, Mircea Cartarescu sau Horia Roman Patapievici, pentru ca nu ia masuri. Un grup de persoane in frunte cu Mihail Neamtu s-a detasat de restul participantilor la actiune scandand impotriva CNA, lui Dan Voiculescu si a lui Victor Ponta.

Foto:
  • Vezi mai jos principalele momente ale mitingului

-----------------------------

Ora 19:20 In piata acum a mai ramas, in mare parte, doar grupul care scandeaza cu Mihail Neamtu. "Victor Ponta si ai lui, tradatorii neamului". Oficial, protestul s-a incheiat.

Ora 19:08 Lumea incepe sa plece si manifestatia sa se stinga.

Ora 18:55S-a scandat "Plesu presedinte", apoi a fost huiduit Voiculescu si s-a strigat "Rusine Antena 3", "Voiculescu si ai lui, slujitorii iadului" si "Jos plagiatorul", urmat de huiduieli din multime.

De mentionat ca scandarile sunt initiate de grupul de persoane care a venit cu Mihail Neamtu.

Ora 18:46 Se scandeaza "CNA, CNA faceti loc la DNA". De la megafon se lanseaza un apel de boicot al televiziunilor: "Cinci zile fara televizor, cinci ani fara Antena".

Neamtu citeste dintr-o carte despre beneficiile abandonarii televizorului.

Ora 18:35 Neamtu aminteste ca alt grup de manifestanti, cei care au stabilit ora de intalnire la 18:30 la Fantana, se va alatura protestului din piata.

Ora 18:30 Mihail Nemtu a intrat in rolul de maestru de ceremonii si dicteaza de la portavoce scandarile.

Ora 18:19 O parte din manifestanti s-au aratat nemultumiti ca grupul lui Mihail Neamtu a inceput sa scandeze. Altii au reprosat ca au venit presa tarziu. Intr-un tarziu, grupul lui Mihail Neamtu a iesit din multime si s-a mutat langa o alta statuie unde scandeaza.

Ora 18:07 In piata este si candidatul PDL la prezidentiale, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

In piata a aparut si Mihail Neamtu care imparte foi cu mesajul "Repere nu lichele". Grupul lui Neamtu a inceput sa avanseze "Repere nu lichele" si "N-a citit Antena 3 cat a scris Plesu Andrei".

Ora 17:58 Printre cei care au luat cuvantul s-a numarat si ziarista Andreea Pora care i-a indemnat pe oameni sa continue sa semneze apelul privind Andrei Plesu si sa continue sa puna presiune pe CNA pana cand atacurile in presa vor fi sanctionate si vor inceta.

Ora 17:43 In momentul acesta asta in piata sunt circa 500 de oameni si pare ca numarul va ramane constant.

Ora 17:40 Printre cei prezenti se numara si politicieni printre care Sever Voinescu, Cristian Preda, Theodor Paleologu, Radu F. Alexandru si Daniel Funeriu.

Ora 17:31 Se tin cuvantari de langa o scena improvizata la Statui. Gabriel Liiceanu vorbeste despre linsajul mediatic ce se intampla in tara cu figuri remarcabile precum Andrei Plesu, Mircea Cartarescu sau Horia Roman Patapievici, iar institutii precum CNA nu iau masuri.

Liiceanu spune ca rafuiala e cu CNA, nu cu un post sau cu manipulatori dezghizati in jurnalisti. Liiceanu mai spune ca astfel de proteste se vor muta la CNA, amintind de petitia initiata si semnata de peste 4.000 de persoane.

Ora 17:24 In piata sunt la aceasta ora in jur de 500 de persoane, in mare parte oameni mai in varsta, dar sunt si multi tineri in multime.

Ora 17:17 Oamenii au in maini carti scrise de Plesu si mesaje cu "CNA ne palmuieste" si "IN HONOREM Andrei Plesu". Nu se scandeaza nimic.

Ora 17:12 Numarul celor prezenti in piata a crescut la circa 300.

Ora 17:08 Un grup de 30 de persoane au venit in piata, majoritatea purtand ochelari de soare cu doar o lentila, aluzie la Voiculescu.

In piata este prezent si Gabriel Liiceanu. La un moment dat, Liiceanu le-a spus unora dintre protestatari ca nu e frumos sa puna chipul lui Andreu Plesu alaturi de cel al lui Gadea pe o pancarta.

Ora 17:06 Circa 70 de persoane sunt in Piata Universitatii la mitingul de sustinere a lui Andrei Plesu. Nu se scandeaza deocamdata nimic si nici nu sunt pancarte sau alte mesaje. Incet incet, lumea se aduna in piata.

------------------------------

Revista 22 a publicat saptamana aceasta si un apel la solidaritate cu Andrei Plesu, impotriva linsajului mediatic produs de Antena 3, apel semnat de sute de persoane - unii dintre cei mai cunoscuti intelectuali din Romania, reprezentanti ai lumii academice, artisti, scriitori si jurnalisti:

Subsemnatii am luat cunostinta cu indignare si revolta de noua agresiune mediatica produsa impotriva unei importante personalitati a vietii noastre intelectuale. Cuvintele proferate timp de o ora pe un canal de televiziune la adresa unuia dintre cei mai respectati carturari ai Romaniei, profesorul Andrei Plesu, fondator si rector al unei institutii admirate pe plan mondial, Colegiul "Noua Europa", apartin unei mosteniri toxice pe care am fi dorit-o definitiv incheiata, aceea a denigrarilor si a delatiunilor, a amenintarilor si a executiilor sumare.

Directorul postului TV Antena 3, Mihai Gadea, l-a acuzat pe Andrei Plesu, marti seara, 11 martie, la emisiunea "Sinteza Zilei", ca ar fi fost o "sluga" a tuturor regimurilor de dupa 1989. Intr-o avalansa a calomniei si a atacului la persoana, Mihai Gadea si Mugur Ciuvica au folosit un limbaj insultator, absolut inadmisibil, la adresa profesorului Andrei Plesu.

Suntem pe deplin solidari cu dreptul domnului Andrei Plesu, distins comentator al vietii noastre politice si culturale, de a se pronunta cu opinii avizate despre idei si persoane, inclusiv despre un fost sau actual presedinte al Romaniei. Protestam categoric impotriva linsajului mediatic pus la cale, inca si inca o data, de catre postul de televiziune "Antena 3". Cerem organismului abilitat, CNA, sa actioneze conform legii impotriva acestor abominatiuni.

Declaram cu deplina responsabilitate: agresiunea mediatica fara precedent impotriva lui Andrei Plesu comisa de Mihai Gadea si invitatii sai, constituie un atac imund la adresa adevaratelor valori ale culturii romanesti. Cei care semnam acest apel ne consideram noi insine agresati.