Secretarul de stat Ivan Baba din Ministerul de Externe al Ungariei sustine ca Romania si Ungaria sunt animate de foarte multe idealuri comune, dar ca exista si probleme, care pot fi rezolvate doar "daca trecem de gandirea in termenii statului national", transmite Agerpres.

"Avem foarte multe idealuri comune, statul de drept, valorile democratice, de fapt idealurile acestei revolutii sunt ocrotite astazi de catre UE si de Romania si Ungaria. Forta noastra sta in uniune, prin care intelegem atat relatiile maghiaro-maghiare, cat si relatiile dintre Ungaria si Romania. Aceasta cooperare a celor doua tari a avut rezultate si la tratativele duse in legatura cu bugetul pentru 2014-2020 al UE, cand cele doua tari au reusit sa obtina impreuna resurse semnificative. Exista insa probleme nesolutionate in relatia celor doua state si aceste probleme pot fi solutionate doar daca trecem de gandirea in termenii statului national", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Ivan Baba, vineri seara, la o receptie oferita de consulul general al Ungariei la Cluj, Janos Magdo.

In discursul sau, Ivan Baba s-a referit si la relatiile romano-maghiare din Cluj-Napoca, precum si la problema utilizarii limbii maghiare in administratie.

"Chiar daca, cu pasi mici, Clujul a pornit pe acest drum, am constatat ca exista placute pe monumente in cinci limbi si exista o serie de evenimente multiculturale in Cluj, iar eu salut faptul ca in 2015 Clujul va fi Capitala europeana a tineretului. Insa Clujul mai are cate ceva de facut, ar putea demonstra ca ii considera pe etnicii maghiari care traiesc aici, in numar de 50.000, o valoare, prin introducerea inscriptiilor bilingve si utilizarea limbii maghiare in administratie", a spus Ivan Baba, conform traducerii oficiale.

Dupa incheierea mesajului rostit in limba maghiara, Ivan Baba a avut si un scurt mesaj in limba romana.

La receptia oferita de consulul general al Ungariei la Cluj, Janos Magdo, cu ocazia Sarbatorii Nationale a Ungariei, au participat, printre altii, prefectul Gheorghe Vuscan, presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, si primarul Emil Boc.