Presedintele Traian Basescu ii primeste la Palatul Cotroceni joi, de la ora 11.00, Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production, iar de la ora 13.00 pe Johnny L. Hall, vicepresedinte executiv al ExxonMobil Exploration Company, si pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Intalnirile au loc in contextul situatiei tensionate din Ucraina si Crimeea.

Amintim ca in septembrie anul trecut, Ucraina a incheiat cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea unui perimetru gazeifer din Nord-vestul Marii Negre, un zacamant de gaze estimat la aproape 8-10 miliarde metri cubi.

Ora 13.18: Traian Basescu a vorbit cu oficialul Chevron despre "importanta transferului in Romania de experienta dobandita de compania Chevron in exploatarile de gaz de sist din SUA" si a cerut companiei americane angajarea cat mai multor "tineri specialisti care au absolvit universitatile romanesti". Cei doi au discutat si despre implicarea comunitatilor locale in desfasurarea activitatilor companiei, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Ora 14.48: Reprezentantii OMV - Petron si ExxonMobil i-au spus presedintelui ca in lunile urmatoare va sosi in Romania o noua platforma de forare angajata de consortiul ExxonMobil - OMV pentru evaluarea dimensiunii zacamintelor din zona Neptun, potrivit unui comunicat al Presedintiei.