Miercuri ​dimineata au inceput exercitiile navale comune SUA - Romania - Bulgaria in Marea Neagra, anunta Reuters, citind oficiali bulgari. La exercitii participa si distrugatorul USS Truxtun, care a ancorat in wekendul trecut in portul Constanta. Prezenta USS Truxtun in Marea Neagra vine intr-un moment in care tensiunile din Crimeea sunt in crestere.

Distrugatorul USS TruxtunFoto: Ambasada SUA

Romania participa la exercitii cu trei nave - fregata Regina Maria si doua corvete, potrivit locotenent - comandor Ion Burghisan, ofiter responsabil pentru relatii publice la comandamentul flotei, iar Bulgaria participa cu fregata Drazki. Detalii despre nave, aici.

Flota a 6-a americana (cea care opereaza in zona euro-africana, cu baza in Italia) a publicat pe site-ul sau si pe pagina de Facebook mai multe fotografii cu distrugatorul USS Truxtun in timp ce trecea stramtoarea Bosfor si apoi era ancorat in Portul Constanta.

Exercitiul militar romano-bulgar-american din Marea Neagra trebuia sa aiba loc marti, insa a fost amanat cu 24 de ore din cauza conditiilor hidro-meteorologice din zona, potrivit Agerpres.

Fortele navale romane sunt conduse de Contraamiralul Alexandru Mirsu, numit sef al Statului Major al Fortelor Navale in 2013.

Despre USS Truxtun

USS Truxtun este un distrugator lansator de rachete din clasa Arleigh Burke. A fost lansat in anul 2007 si a intrat in serviciul marinei americane in anul 2009.

Distrugatorul este inarmat cu mai multe tipuri de rachete printre care cele de tip sol-aer, anti-balistice (de tip SM-3), antisubmarin si rachete de croaziera Tomawahk.

De asemenea, distrugatorul poate gazdui si doua elicoptere de lupta de tip SH-60 Seahawk.

Vom reveni cu amanunte