VIDEO Comisia Europeana stabileste un nou sistem de sanctionare a tarilor membre care incalca statul de drept. Guvernul Romaniei, dat ca exemplu negativ

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 11 martie 2014, 16:48 Actualitate | Esenţial


Schema institutionala pentru statul de drept
Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana a adoptat marti un nou cadru pentru abordarea amenintarilor sistemice la adresa statului de drept in oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, comisarul european pentru justitie Viviane Reding dand Guvernul Ponta din anul 2012 drept exemplu negativ in acest sens.

"Va pot da un exemplu din trecutul recent - incercarea de a demantela Curtea Constitutionala, pentru ca aceasta a criticat prea des felul in care legislatia Guvernului a fost prezentata, acesta a fost cazul Romaniei. Sau amenintarea independentei justitiei, a judecatorilor - acesta a fost cazul Ungariei. Deci sunt probleme sistemice. In mod normal, instantele din statele membre trebuie sa aiba capacitatea sa rezolve problema, dar daca instantele nu mai sunt instante in sens democratic si independent si nu mai pot actiona, atunci avem o problema sistemica", a declarat Reding, intr-o conferinta de presa.

Referitor la Ungaria, ea a precizat ca, in trecut, au existat "cateva probleme", iar pentru rezolvarea lor a fost nevoie ca executivul european sa-si foloseasca imaginatia, in lipsa unui mecanism institutional.

"Ati inteles ca am avut de rezolvat unele probleme, in anii trecuti. A trebuit sa fim foarte imaginativi, pentru ca Tratatul nu prevede nicio masura, in afara de articolul 7 (care prevede suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE pentru tarile care incalca statul de drept - n.r.), care este intr-adevar <<bomba atomica>>. Inainte sa folosesti aceasta masura, trebuie sa incerci sa rezolvi problema", a spus ea.

"Trebuie sa avem un sistem institutionalizat si, daca ceva negativ se intampla, sa putem sa aplicam sistemul in termeni reali. Aceasta ne va face mai rapizi, ne va face sa nu fim pusi la indoiala si va fi un sistem pentru toata lumea", a mai aratat Reding.

Noul cadru privind statul de drept va completa procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor - atunci cand a fost incalcata legislatia UE - si asa-numita procedura de la articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, care, fiind cea mai stricta sanctiune, permite suspendarea drepturilor de vot in Consiliul UE, in cazul unei "incalcari grave si persistente" a valorilor UE de catre un stat membru.

Potrivit Comisiei Europene, noul cadru instituie un instrument de avertizare timpurie care permite Comisiei sa initieze un dialog cu statul membru in cauza pentru a preveni escaladarea amenintarilor sistemice la adresa statului de drept.

Daca nu se gaseste nicio solutie bazata pe noul cadru al UE privind statul de drept, in ultima instanta se va aplica intotdeauna articolul 7 pentru solutionarea unei crize si pentru asigurarea conformitatii cu valorile Uniunii Europene.

Noul cadru nu confera si nici nu prevede competente noi pentru Comisie, dar confera transparenta modului in care Comisia isi exercita rolul in temeiul tratatelor, precizeaza sursa citata.

"Am atras atentia in mod sistematic asupra necesitatii unui cadru mai bun care sa permita Comisiei sa intervina intr-un stadiu timpuriu si in mod transparent in cazul unor amenintari grave si sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru. Astazi, Comisia respecta acest angajament, garantand ca, in viitor si pe baza experientei din trecutul nostru recent, vom putea preveni si solutiona in mod eficace crizele legate de statul de drept din statele noastre membre", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.    

La randul ei, Reding a subliniat ca respectarea statului de drept este o "conditie indispensabila pentru protectia tuturor celorlalte valori fundamentale pe care se intemeiaza Uniunea".

"In ultimii ani, de fiecare data cand a existat o amenintare, reala sau potentiala, la adresa statului de drept intr-un stat membru, toate institutiile au facut apel la Comisie in calitatea sa de arbitru impartial, solicitandu-ne sa luam masuri. Astazi instituim instrumentele necesare pentru a actiona si a ne proteja cetatenii de amenintarile la adresa statului de drept din Uniune. (...) Noul instrument de protectie a statului de drept se va aplica, pornind de la acelasi prag de amenintare grava si sistemica la adresa statului de drept, tuturor statelor membre, indiferent daca sunt mari sau mici, nordice, sudice, estice sau vestice", a mai afirmat ea.Potrivit CE, principalele caracteristici ale noului cadru privind statul de drept sunt:
 • Noul cadru se bazeaza pe deplin pe tratatele actuale ale UE, completand instrumentele existente, si anume procedura prevazuta la articolul 7 si procedurile Comisiei de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Bineinteles, acesta nu exclude modificari viitoare ale tratatelor in acest domeniu.
 • Cadrul se axeaza pe statul de drept. Statul de drept reprezinta fundamentul tuturor valorilor pe care se bazeaza Uniunea. Prin garantarea respectarii statului de drept, se asigura protectia altor valori fundamentale. Comisia a adoptat o definitie in sens larg a statului de drept, pe baza principiilor stabilite in jurisprudenta Curtii Europene de Justitie si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, sensul fiind, in esenta, un sistem in care se aplica legile si se asigura respectarea acestora.
 • Cadrul poate fi activat in situatiile in care exista o deficienta sistemica ce afecteaza integritatea, stabilitatea si buna functionare a institutiilor si a mecanismelor instituite la nivel national pentru asigurarea statului de drept. Cadrul UE nu este conceput pentru a aborda situatii individuale sau cazuri izolate de incalcare a drepturilor fundamentale sau de erori judiciare.
 • Egalitatea dintre statele membre: cadrul se va aplica in acelasi mod in toate statele membre si va functiona pe baza acelorasi elemente de referinta cu privire la ceea ce se considera a fi o amenintare sistemica la adresa statului de drept.
 • Cadrul UE instituie un instrument de avertizare timpurie prin intermediul caruia se va raspunde amenintarilor la adresa statului de drept si care permite Comisiei sa initieze un dialog cu statele membre vizate pentru identificarea unor solutii inainte de a se recurge la mecanismele juridice existente prevazute la articolul 7 din tratat.
 • Comisia Europeana are un rol central in acest cadru nou privind statul de drept, in calitatea sa de gardian independent al valorilor Uniunii. Comisia poate valorifica expertiza altor institutii ale UE si organizatii internationale [in special Parlamentul European, Consiliul, Agentia pentru Drepturi Fundamentale, Consiliul Europei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) etc.].
Cele trei etape ale sanctionarii

Obiectivul cadrului este de a permite Comisiei sa identifice o solutie impreuna cu statul membru vizat, pentru a preveni aparitia unei amenintari sistemice la adresa statului de drept de natura sa devina un "risc clar de incalcare grava" ce ar putea declansa aplicarea articolului 7 din Tratatul UE, arata Comisia Europeana.

In cazul in care exista indicii clare ale unei amenintari sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o "procedura prealabila procedurii prevazute la articolul 7", initiind un dialog cu statul membru respectiv.

Intregul proces se bazeaza pe un dialog continuu intre Comisie si statul membru vizat. Comisia va informa Parlamentul European si Consiliul cu regularitate si in detaliu, a mentionat CE.

Procesul are trei etape:
 • Evaluarea Comisiei: Comisia va colecta si va examina toate informatiile relevante si va stabili daca exista indicii clare ale unei amenintari sistemice la adresa statului de drept. In cazul in care, in urma acestei evaluari, considera ca exista in mod real o situatie de amenintare sistemica la adresa statului de drept, Comisia va initia un dialog cu statul membru vizat prin trimiterea "avizului sau privind statul de drept", care va constitui un avertisment pentru statul membru, si justificarea motivelor sale de ingrijorare. Comisia va da statului membru vizat posibilitatea de a raspunde.
 • Recomandarea Comisiei: intr-o a doua etapa, cu exceptia cazului in care chestiunea a fost deja solutionata in mod satisfacator, Comisia va emite o "recomandare privind statul de drept" adresata statului membru. Comisia va recomanda statului membru ca, intr-un termen stabilit, sa rezolve problemele identificate si sa o informeze cu privire la masurile luate in acest scop. Comisia isi va publica recomandarea.
 • Masurile luate ca urmare a recomandarii Comisiei: intr-o a treia etapa, Comisia va monitoriza masurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandarii. Daca nu se ia nicio masura satisfacatoare in termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevazute la articolul 7 din Tratatul UE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14994 vizualizari

 • -28 (42 voturi)    
  hahaha (Marţi, 11 martie 2014, 17:01)

  abrahamlincoln [utilizator]

  normal ca romania este dat ca exemplu la tot ce este prost in lumea asta
  • +35 (43 voturi)    
   Taiati-ne fondurile, si-asa nu le folosim! (Marţi, 11 martie 2014, 17:16)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui abrahamlincoln

   Macar sa realizeze si poporul ca Ponta, Antonescu, Voiculescu si USL au adus Romania in pragul dezastrului si ca sunt anti-romani!!!
  • +40 (44 voturi)    
   PAI CEL MAI RECENT EPISOD... (Marţi, 11 martie 2014, 17:27)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui abrahamlincoln

   Astazi. Votul de sprijin pentru Chtoiu!
   By the way! De ce nu-l gratiaza parlamentul pe fratele jiji becali? Ca tot hotarasc ei peste justitie!
  • +29 (29 voturi)    
   Noul Imn de Stat al Romaniei (Miercuri, 12 martie 2014, 6:15)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui abrahamlincoln

   Cu Plagiatori in frunte/Vom aveaaaa.... Victori....iiiii multe!!! Shi cu Dragnea indragnim/ Chiar si mooortiii sa-i trezim!!! Hai cu toti, cu mic, cu mare/ Ca sa mergem la votare/ Morti si vii, prezenti, absenti/ Premianti si repetenti!
  • +29 (29 voturi)    
   In primul rand: (Miercuri, 12 martie 2014, 6:19)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui abrahamlincoln

   Romania nu este "dat", ci "data", si in al doilea si cel mai important, stimate postac dezinformator, AU MOTIVE? daca da, atunci postarea matale este facuta ca sa dea impresia ca,. vezi Doamne, astia, UE, ne persecuta, cand in realitate gashka bugetofaga de la putere isi da cu stangu-n dreptu' in incercarea ei de a fura tot, iar matale incerci sa ii acoperi. Asta te face COMPLICE la jaful national. Felicitari, si nu te ingrijora: azi-maine, se va da o lege care sa te premieze si decoreze pentru asta.
  • +11 (11 voturi)    
   /// (Miercuri, 12 martie 2014, 9:29)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui abrahamlincoln

   Esti orb?

   Ce exemplu bun poate da? In afara de olimpicii la mate si fizica.
   Te ascult, nu fi fariseu.
   Accepta realitatea.
 • +36 (40 voturi)    
  Nu conteaza (Marţi, 11 martie 2014, 17:02)

  emil bobu [utilizator]

  Fiindca ponta ne vrea afara din ue si integrati in China.
 • -34 (38 voturi)    
  madama (Marţi, 11 martie 2014, 17:31)

  demaGOGU [utilizator]

  traieste intr-o realitate paralela

  cine a desfiintat ?!? CC in Romania?
  • +29 (31 voturi)    
   Niste Basisti! (Miercuri, 12 martie 2014, 5:28)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Procuroarea Comunista betivanca Macovei, nu-i asa?

   Restu', adica hotii si puscariasii din Parlament in frunte cu Poanta cel Viteaz, sunt niste ingerasi care vor binele tarii si sa ne scape de dictatura basista.
  • +18 (18 voturi)    
   //// (Miercuri, 12 martie 2014, 9:28)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Superficial, naiv, inconstient, orb.

   Accepti plagiatul, hotia , minciuna, impostura si tu, ca multi alti gazi si badea de pe aici.
  • +10 (10 voturi)    
   "madama"? (Miercuri, 12 martie 2014, 10:53)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   este comisar european, adica ceva mai sus decat idolii tai rosii.
   este extrem de influenta asa ca nu ai vrea sa-o superi (indiferent de palavrele instructorului tau de partid sau ale Renatei Weber)
   este de fapt un min. de justitie al UE
   a fost aleasa de mai multi alegatori decat Pivnicereasa sau Min-Ciu-Nel

   Reliatea paralela o fi a lui Bogdan Teodorescu? Mai ales cand se uita in oglinda?
 • +7 (19 voturi)    
  vin ai nostri (Marţi, 11 martie 2014, 18:48)

  wladislaw [utilizator]

  Las' ca vine socialistii lu' Ponta la putere si Viviana pleaca. Salut, madam. Ce trai pe vatrai va fi, nu se va mai lua nimeni, dar nimeni, de marele comunicator de la Bukarest. Asa cum a spus chiar domnia sa, cu cele 14-16 mandate la parliamentu' ala de la strasburg sau cum io zice, romania va fi printesa socialismului europeana. Ca, vorba aia, de PSD depinde balanta puterii. Mircea Diaconu si Chitoiu vor fi alesi primii pe listele parlamentarilor europeni (nu doar din Romania).
 • -30 (34 voturi)    
  Nici Ro nu ar mai vira bani la UE (Marţi, 11 martie 2014, 19:16)

  LemonCake [utilizator]

  Un deal perfect.
  • +8 (8 voturi)    
   super!/// (Miercuri, 12 martie 2014, 10:56)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

   RO vireaza 1% din PIB [sub 2 mld pe an] si a primit vreo 20 (sub diferite forme). Detalii la INS!
   Pana si Ponta se lauda cu bani europeni!
 • -28 (34 voturi)    
  citat (Marţi, 11 martie 2014, 19:25)

  Gustav666 [utilizator]

  "comisarul european pentru justitie Viviane Reding dand Guvernul Ponta din anul 2012 drept exemplu negativ in acest sens"
  Alo, suntem in 2014, dar propun sa folosim acest exemplu pana in 2050.
  • +25 (25 voturi)    
   Alo! (Miercuri, 12 martie 2014, 5:29)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Suntem in 2014 si Poanta se tot lupta cu dictatura basista. Dar propun sa lupte pana in 2050 cu dictatura Basista.
  • +2 (4 voturi)    
   nu putea! (Miercuri, 12 martie 2014, 10:57)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   sa dea vreun exemplu din 2013, caci martea neagra NU s-a produs [dar se pregateste in 2014].
  • -2 (2 voturi)    
   Despre ce e vorba... (Miercuri, 12 martie 2014, 16:06)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   E vorba despre o ordonanta de urgenta care aducea inapoi CCR-ului atributiile pe care le avuse cu cativa ani inainte pe un domeniu limitat (suspendarea presedintelui), ordonanta de urgenta care (surpriza maxima!) a fost declarata neconstitutionala chiar de catre CCR si prin urmare nu a intrat in vigoare.

   Asta e mareata "demantelare" a CCR sa fie clar :D.
 • +17 (21 voturi)    
  orbete (Marţi, 11 martie 2014, 20:26)

  Kor [utilizator]

  @madama - ia-ti ochelarii. Demantelare, nu desfiintare. Sau trebuie sa-ti explicam ce inseamna? Pune mana pe un DEX. Sau mai bine gaseste-ti altceva de facut, si nu ne mai plictisi.
  • +10 (10 voturi)    
   Pai da (Miercuri, 12 martie 2014, 9:18)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Kor

   Probabil textul spunea "dismantle", eu as fi spus "un atac salbatic asupra unei institutii importante din partea unui comunist lipsit de constiinta - ponta si a sleahtei lui de slugi"
  • +2 (2 voturi)    
   /// (Miercuri, 12 martie 2014, 9:55)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui Kor

   Pacat ca mesajul dat de aceste declaratii te plictisesc.
   Ai fi putut sa-ti dai seama ca era ''dismantle'', si aveai probabil o alta abordare, mai luminata.
 • +11 (11 voturi)    
  Pe hârtie totul este frumos ! (Miercuri, 12 martie 2014, 9:07)

  Fisherman [utilizator]

  În realitate trădătorii UE nu vor ține cont de avertismentele instituțiilor și vor acționa pentru subminarea în continuare a statului de drept.
  Atâta vreme cât nu vor fi judecați drept ceea ce sunt - trădători ai UE - și condamnați în consecință ei vor continua să acționeze fără nici o rușine sau teamă sau respect pentru poporul respectiv.
  Până la punerea în mișcare a greoiului Mecanis de Prevenție trădătorii pot trece prin Parlament - pentru că pot - Legea pentru Statul Interlop. (desigur că titlul legii va fi ”Lege pentru asigurarea bunăstării poporului și salvarea lui de la influențele nefaste”).
  Nu trebuie să fii mare filozof pentru a ști că doar populația poate stopa, eficient și fără costuri tragice, acțiunea acestor trădători prin eliminarea lor din Parlamentele respective în urma unor Alegeri Democratice.
  Doar SOLIDARITATEA populară în fața agresiunii totalitariste este cea care este recunoscută de Agresor.
  Polonezii s-au salvat prin SOLIDARITATE !
  Dacă situația internațională se agravează și mai mult atunci acești trădători vor interveni prin forțe para-militare pentru destrămarea statului de drept și aservirea lui către Sistemul Infracțional Organizat.
  Europa a mai trecut prin asta, cel puțin o dată !
  Oare chiar trebuie să vadă UE cu ochii lor invazia pentru a acționa ?
  • 0 (0 voturi)    
   anii '50 (Vineri, 14 martie 2014, 5:29)

   marian0904 [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

   Ce tare esti tata! Ca bine mai combati. Prin ziarele din anii '50 mai intalneai asa ziceri. Sa-ti traiasca sefu'.
 • -12 (14 voturi)    
  :) (Miercuri, 12 martie 2014, 9:24)

  Gigi Kent [utilizator]

  Vorba lui Antonescu, asta din PPE (Reding, Blaga) or sa traiasca toata viata din "lovitura de stat" a USL-lui :)

  Da madame, stim, au fost arestati si erau sa fie impuscati membrii CCR doar pentru ca asa ti-a spus Macovei. Acum poti sa-ti bei cafeaua si sa iei o pauza de la debitat cretinisme...
 • 0 (2 voturi)    
  solidaritate (Miercuri, 12 martie 2014, 14:58)

  DANE_BOGDAN [utilizator]

  Nu mai vrem sanctiuni. Identificati solutii si nu recurgeti la mecanismele juridice prevazute in art 7din tratat.
 • +3 (3 voturi)    
  Din nefericire... (Miercuri, 12 martie 2014, 18:09)

  Cadillac [utilizator]

  Nu ma surprinde exemplul dat.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare? (Vineri, 14 martie 2014, 5:25)

  marian0904 [utilizator]

  Nu strica daca d-na Reding ne explica si felul cum a aparat ea CCR, aplicand principiile art 7 si cele 3 atape. A clocit cu Barroso (si altii) celebra scrisorica in 11 puncte si i-a trimis-o lui Crin. Curat constitutional coane! Pai cand madama Roberta Anastase gresea la greu numarul de voturi, nu a bagat de seama d-na Reding? Sau ca Base da telefon la procurori si le spune cum sta chestia cu terenul de la Nana. Ce sa-i faci? D-na Reding aude numai cu urechea dreapta si trebuie s-o intelegem.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by