Sute de persoane, majoritatea insotite de caini, protesteaza, sambata dupa-amiaza, in mai multe orase din tara, fata de eutanasierea cainilor fara stapan, cerand autoritatilor sa foloseasca solutii alternative, precum sterilizarea, adoptia sau microciparea animalelor, relateaza Mediafax.

Aproximativ 300 de persoane protesteaza fata de eutanasierea cainilor fara stapan in Capitala

Oamenii s-au adunat in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, cu pancarte cu mesaje impotriva eutanasierii, dar si cu candele aprinse. Unii dintre ei au venit si cu animalele de companie in lesa, atat catei de rasa, cat si comunitari care au fost adoptati.

La manifestatie sunt prezenti membri ai unor ONG-uri din Ramnicu Vilcea, Pitesti, Ploiesti si Cluj - Napoca, precum si cetateni straini.

Pe pancartele lor se pot vedea mesaje precum "Europe against killing of Romanian Stray Dogs" (Europa este impotriva eutanasierii cainilor fara stapan din Romania), "Stop crimei, vrem sterilizarea si ciparea tuturor ciinilor cu stapan si pedepsirea abandonului", "Viata in adapost nu este viata", "Adaposturile primariei sunt lagare de exterminare" si "Adopta si tu un caine".

Oamenii spun ca fac un apel pentru adoptia in masa si sterilizarea cainilor fara stapan si scandeaza "Unti salvam, viata aparam", "Vrem solutii, nu masacru" si "Daca suntem lasi, nu scapam de ucigasi".

Cluj: Peste 150 de persoane protesteaza fata de eutanasierea cainilor fara stapan

Iubitorii de caini s-au adunat, sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, majoritatea impreuna cu animalele pe care le au, purtand pancarte cu mesaje precum "Romani, opriti masacrul cainilor, Europa ne arata cu degetul", "Toate fiintele au dreptul la viata, cine sunteti voi sa le luati acest drept?", "Rusine Romania", "Nu ne aruncati in strada, nu ne omorati, sterilizati mamele noastre", "Rusine medicilor veterinari care hingheresc cainii", "Iubiti si cainii vagabonzi" si "Nu eutanasierii".

Participantii scandeaza "Suntem vocea lor, vocea catelusilor", "Dreptul la viata" si "Stop eutanasierea".

Monica Iorga, reprezentant al unei asociatii de protectie a cainilor, a declarat ca patrupedele nu trebuie sa stea pe strada, dar nici nu trebuie omorate.

"Dorim ca oamenii sa stie ce trebuie sa faca pentru salvarea cainilor maidanezi si vrem sa sprijinim si autoritatile, pentru a nu chinui si a nu eutanasia cainii. Protestam fata de eutanasierea cainilor si am venit sa sustinem dreptul la viata al acestora. Si aceste animale au dreptul sa traiasca iar noi, oamenii, suntem datori sa le protejam si nu sa le omoram. Cainii nu trebuie sa stea pe strada, dar nici nu trebuie omorati. Solutiile la eutanasiere ar fi sterilizarea, adoptiile sau microciparea cainilor vagabonzi", a spus Iorga.

Finuca Bora, reprezentant al altei asociatii, a declarat, la randul sau, ca manifestarea de la Cluj-Napoca are loc concomitent cu alte proteste fata de eutanasierea cainilor organizate in mai multe orase europene.

Legea nr. 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie 2013, stabileste, printre altele, posibilitatea eutanasierii cainilor din adaposturile publice, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.