Programul guvernului a fost public in sedinta de vineri si a fost transmis Parlamentului, reluand, in principiu, marile teme din programul USL. Astfel, in document se vorbeste despre largirea bazei de impozitare, o cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% si reducerea CAS cu 5 puncte, in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite, potrivit agentiei Mediafax.

Documentul facut public se numeste "Program", fiind evitata sintagma "program de guvernare. De altfel, premierul Victor Ponta a precizat public, joi, ca "noul guvern isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare".

"Noul guvern, nu vechiul guvern ca nu avea cum vechiul guvern, noul guvern - asa am decis aseara, in principiu astazi avem finalizat documentul - noul guvern, in baza art. 114 din Constitutie, isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare ci un program. Asa spune Constitutia, asa facem. Este un program care va cuprinde principalele actiuni si principalele directii de actiune ale guvernului in perioada urmatoare", a declarat Ponta.

De notat ca Programul prevede "crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne in structurile deconcentrate ale statului".

De asemenea, la capitolul "Autonomia invatamantului superior si a cercetarii", se prevede extinderea acestei notiuni in raport cu actuala legislatie.

  • Acest principiu se defineste prin cinci componente:
  • autoguvernare, in baza unui cadru legal cat mai larg;
  • finantare pe baza de performanta;
  • dreptul de a avea o politica de personal proprie;
  • dreptul de a decide asupra continuturilor de invatare/cercetare, in conditiile legii si in raport cu obiectivele asumate de catre fiecare institutie de invatamant in parte;
  • responsabilitate publica in raport cu programele asumate.

De notat ca marti, 25 februarie, plenul Camerei Deputatilor a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr.117/2013 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, ordonanta adoptata de Guvernul Ponta in decembrie 2013, adica acum doua luni. OUG din decembrie elimina din leagea educatiei urmatorul articol: "Guvernul, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, poate infiinta facultati, in cadrul universitatilor de stat, cu consultarea senatului universitar". Un amendament depus de deputatul UDMR Szabo Odon in februarie reintroduce in lege integral articolul de mai sus, acordand astfel din nou posibilitatea Guvernului de a infiinta facultati in cadrul universitatilor de stat.

Amendamentul deputatului Szabo Odon a fost insusit de Comisia pentru invatamint, iar proiectul legislativ a fost votat in plen cu o majoritate zdrobitoare. Toti cei 156 de deputati PSD prezenti au votat pentru aceasta modificare, la fel ca si cei 17 deputati UDMR, ba chiar si cei 11 deputati PC au votat pentru. Doar deputatii PDL au votat impotriva, plus un deputat PPDD.

Cu alte cuvinte, deputatii PSD au votat o initiativa UDMR contrara unei ordonante de urgenta adoptata de guvernul condus de Victor Ponta, presedintele PSD. Proiectul trebuie sa treaca si de Senat, camera decizionala, pentru a ajunge la promulgare.

Ce prevede programul in plan economic (Mediafax)

  • Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
  • Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
  • Aliniem la media europeana redeventele incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului
  • Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, in utilaje si echipamente tehnologice, in masura in care cadrul fiscal ￯ bugetar o va permite
  • Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din zona produselor alimentare.
  • Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, in masura in care cadrul fiscal - bugetar o va permite
  • Reducem cheltuielile cu birocratia si fiscalitatea, prin desfiintarea unor tarife, avize, autorizatii si prin simplificarea cadrului legislativ
  • Cresterea progresiva a salariului minim pe economie pana la 1.100 lei, pana la sfarsitul anului 2016", se arata in document. 

La capitolul Energie, printre obiective se numara "incurajarea investitiilor pentru descoperirea unor noi rezerve de hidrocarburi si cresterea ratei de inlocuire a rezervelor existente", dar din proiectele prioritare lipseste orice referire la explorarea sau exploatarea gazelor de sist.

La capitolul Administratiei, Programul prevede masuri pentru promovarea identitatii colectivitatilor locale, printre care si "Stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora numai pe institutiile proprii, si numai impreuna cu drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unitatilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezinta". HotNews.ro a scris despre aceasta initiativa legislativa in exclusivitate saptamana trecuta.

La capitolul Externe, Programul incepe prin enuntarea atasamentului Romaniei fata de UE, NATO si Parteneriatul strategic cu SUA.

De asemenea, programul sustine "finalizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, vazut ca o "vulnerabilitate care afecteaza inca statutul de membru deplin al Romaniei in UE".

Aderarea la Schengen este prevazut ca "un angajament ferm" si "un obiectiv legitim, fundamentat pe Tratatul de Aderare, potrivit caruia Romania are atat dreptul, cat si obligatia de a deveni stat membru Schengen".

Parteneriatul Strategic cu SUA este caracterizat in Programul Guvernului drept "dimensiunea transatlantica a politicii externe romanesti si (...) cel mai important parteneriat de anvergura globala al Romaniei". In Program se arata ca Executivul va continua implementarea scutului antiracheta de la Deveselu.

Republica Moldova a primit o atentie speciala din partea Executivului, fiind reluate angajamentele de sustinere a parcursului european al Chisinaului.

In ce priveste parteneriatele cu alte state din UE, Guvernul promite "o atentie sporita in plan politic, cat si economic" pentru relatia strategica cu Germania. Urmeaza Franta, unde programul promite aprofundarea parteneriatul strategic.

Relatia cu China primeste o atentie marginala, fiind enuntata intr-un paragraf dedicat relatiilor cu puterile emergente din Asia, America Latina si Africa. Guvernul defineste drept "prioritara" reconfirmarea si substantializarea Parteneriatului Amplu de Prietenie si Cooperare cu China si completarea sa cu o relatie economica echilibrata, inclusiv prin eforturi de ridicare a profilului acestui parteneriat si de atragere a investitiilor chinezesti in Romania. "De asemenea, va fi urmarita implementarea initiativelor si a proiectelor rezultate in urma reuniunii sefilor de Guvern ai R. P. Chineze si statelor Europei Centrale si de Est si a celor decurgand din Liniile directoare de la Bucuresti privind cooperarea intre China si statele Europei Centrale si de Est", se mai arata in Program.

Relatia cu Rusia are alocata o pondere mai mare in Program decat cea cu China. Programul anunta "o noua dinamica a relatiilor politice cu Federatia Rusa", bazata pe dialog si respect reciproc in cadrul initiativelor comune ale UE si NATO. Tezaurul este enuntat in program.

In privinta minoritatilor, Programul arata ca noul guvern USD - UDMR isi propune "sa adoptam Legea-cadru privind statutul minoritatilor nationale din Romania si sa sustinem infiintarea institutiilor care fac obiectul acestei legi".

De asemenea, Guvernul arata ca va adopta, in urma consultarii cu reprezentantii minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei, legislatia subsecventa Legii educatiei nationale.