Jurnalistul Catalin Tolontan, redactor sef la Gazeta Sporturilor, cotidian care a inceput in urma cu mai bine de sapte ani anchetele pe tema transferurilor din fotbal, a discutat cu cititorii Hotnews.ro despre o eventuala gratiere a lui Gica Popescu. "Cred ca fie actualul presedinte, Traian Basescu, fie urmatorul presedinte va fi tentat sa il gratieze pe Gica Popescu.", a afirmat Catalin Tolontan in cadrul interviului video. In ceea ce priveste verdictul din Dosarul Transferurilor, jurnalistul considera ca acesta functioneaza ca o supapa sociala

Catalin Tolontan in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE Vineri dimineata, Tolontan a facut o serie de precizari, reluand cateva idei pe care le-a mentionat si joi seara in emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV: "Faptul ca a pornit in acest moment campania de gratiere si ca ea este condusa de politicieni ii face un mare rau lui Giga Popescu. Crin Antonescu ne indeamna la solidaritate si il anunt pe liderul liberal ca de fapt ne indeamna la solidaritate si cu Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos pentru ca Gica Popescu a fost solidar cu acestia si s-a declarat permanent nevinovat. Dupa cum explica foarte bine in Gandul colegul Biro Attila, Gica Popescu nu si-a recunoscut deloc vinovatia, asa incat o operatiune de clementa pe care o presupune gratierea nu are niciun sens in acest moment.Si inca ceva, Valeriu Zgonea este un veritabil analfabet la materia democratica, de vreme ce spune in favoarea gratierii ca ii pare rau ca justitia nu are o componenta sociala. DImpotriva, justitia este numai despre societate, iar increderea in justitie a crescut enorm in Romania in urma acestui verdict."

Fragmente din interviu:

  • In 2006 am scris ca acest dosar e un examen nu doar de probitate si de competenta pentru DNA, ci si de consecventa
  • I-am avertizat atunci pe cei de la DNA, in scris, ca daca dau gres in acest dosar, oamenii vor spune ca justitia din Romania nu este in stare sa rezolve o chestiune care, pana la urma, nu este stiinta aviatica. Sunt niste transferuri din fotbal, se pot verifica. Juridic vorbind, sunt niste hartii.
  • A fost un caz dificil, a durat 6 ani judecarea lui. Nu este un caz istoric decat prin consecinte.
  • Eu cred ca acest caz este pentru romanul obisnuit mai important ca reverberatie si ca incredere in justitie decat cazul lui Adrian Nastase.
  • Probabil ca sentinta din Dosarul Transferurilor ii va inchide cariera lui Gica Popescu ca om din fotbal.
  • Cred ca fie actualul presedinte, Traian Basescu, fie urmatorul presedinte va fi tentat sa il gratieze pe Gica Popescu.
  • Mie mi se pare o pedeapsa exemplara pe care publicul o primeste cu foarte mare satisfactie.
  • Poate ca si politicienii simt ceea ce simtim si noi. Ceea ce a spus emisarul Statelor Unite, ceea ce a spus SRI de curand, si anume ca in Romania coruptia a ajuns la cote care nemultumesc atat de mult populatia incat oamenii sunt in pragul unei revolte. Ideea este . Din punctul asta de vedere, verdictul din Dosarul Transferurilor, dramatic pentru cei opt, functioneaza ca o supapa sociala.
  • (Dupa aceste condamnari, credeti ca politicienii vor mai face imprudenta de a intra in afacerea numita fotbal?) Cred ca aceste condamnari ii vor bloca pe politicieni pentru ca lucrurile se schimba dramatic incepand de astazi.