Medicii rezidenti din Iasi ameninta ca vor da in judecata Ministerul Sanatatii daca nu isi vor primi bursele de 670 de lei promise de Guvern inca din luna noiembrie a anului 2013, transmite Mediafax. Reprezentantii rezidentilor din Iasi au spus ca, in urma mai multor discutii la nivelul ministerului, au remarcat "un interes scazut al decidentilor fata de problema salarizarii medicilor rezidenti".

Acestia au precizat ca, in conditiile in care nimeni nu este dispus sa "isi asume responsabilitatea pentru nerespectarea textului legii" care prevede ca bursele sa fi intrat in conturile rezidentilor incepand cu luna ianuarie, vor avea in vedere trimiterea ministerului in judecata.

"Va trebui sa vorbim cu toti din tara, nu sa facem ceva pornit de la Iasi, pentru ca va trebui sa fie o decizie pe care sa ne-o asumam cu totii. Insa va trebui sa recurgem si la astfel de metode, pentru ca noi nu avem la dispozitie multe cai de atac. Spre exemplu, nu avem dreptul legal de a face greva, asa ca trebuie sa gasim alte mijloace pentru a ne recupera drepturile. Vom astepta sa asteptam sa vedem ce se va intampla saptamana aceasta, fiindca am inteles, informal, ca s-ar putea sa intre banii. Daca nici pana la sfarsitul saptamanii situatia nu se rezolva, atunci vom demara toate actiunile pe care le putem", a declarat, luni, pentru Mediafax George Gradinariu, medic rezident in anul al III-lea, la specializarea Chirurgie cardiovasculara de la Institutul de Bolli Cardiovasculare din Iasi.

Conform Ordonantei de Urgenta 103/2013, Guvernul a stabilit ca, "incepand cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei", dupa cum se precizeaza in textul legii.

Conform presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, ordinul de ministru care reglementa modul in care se vor acorda aceste burse a fost intocmit abia la mijlocul lunii februarie si pentru o perioada de timp a stat redactat la Ministerul Sanatatii, fara a fi insa semnat pentru a fi avansat spre promulgare.

"Ordinul de ministru care reglementeaza bursele a trecut, miercuri, printr-o sedinta de Guvern si a fost aprobat, iar acum asteptam sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a putea intra in vigoare. Depinde de data la care va fi publicat", a explicat, luni, pentru Mediafax, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae.

Acesta a adaugat ca, in cazul in care ordinul va fi publicat zilele urmatoare in Monitorul Oficial, bursele rezidentilor ar putea intra in conturile acestora cel mai devreme la sfarsitul lunii.

De aceasta bursa vor putea beneficia toti rezidentii care au incheiat un contract individual de munca pe o perioada determinata sau nedeterminata cu un anumit spital, insa nu vor putea primi rezidentii care sunt in concediu de maternitate, de odihna, care indeplinesc o functie de conducere salarizata in sindicat, care au contractul de munca suspendat sau care sunt arestati preventiv.

In prezent, in Romania exista aproximativ 14.000 de medici rezidenti, iar salariile lor se incadreaza intre 970 si 1.400 de lei, in functie de anul de practica in care se afla.