Propusa la ministerul pentru dialog social, Aurelia Cristea (46) este deputat PSD de Cluj si vicepresedinte al filialei locale. Potrivit ziardecluj.ro, are o expertiza bogata in domeniul asigurarilor si in management. A fost timp de 4 ani, din iulie 2006 pana in februarie 2010, membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in trecut activand in piata asigurarilor (UNITA). Potrivit unor informatii din presa locala obtinute de HotNews.ro, Aurelia Cristea ar fi puternic sustinuta de Vasile Dancu si Ioan Rus.

Aurelia CristeaFoto: Camera Deputatilor

Fosta membru CSA timp de patru ani, Cristea nu raporteaza nimic in declaratia de interese. Potrivit Registrului Comertului, Ioana Andreea Cristea si Dana Mihaela Cristea (cele doua fiice) figureaza ca actionari la firma Asicons Broker de Asigurare SRL, infiintata in 2005. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma raporteaza la bilantul din 2012 o datorie de 888.018 lei (aprox 200.000 de euro).

Intrebata daca nu a fost in stare de incompatibilitate in conditiile in care in perioada iulie 2006-februarie 2010 Aurelia Cristea a fost membru in conducerea CSA, iar fiicele ei erau actionare intr-o firma de brokeraj in asigurari, aceasta a declarat: "cele doua fiice ale mele erau actionare la firma Asicons Broker de Asigurare SRL, dar potrivit legii 32/2000 nu exista nici o incompatibilitate la acea data".

Vila vanduta de Aurelia Cristea

Vila vanduta de Aurelia Cristea

Foto: Google Maps

Aurelia Cristea raporteaza in declaratia de avere trei terenuri (unul in Cluj, altul in comuna Bucea, altul in comuna Calatele) si trei case, de 80, 300 si 156 mp (ultima in constructie). Potrivit declaratiei de avere, la categoria bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni, Aurelia Cristea mentioneaza vanzarea unui imobil de pe Strada Constantin Brancoveanu in februarie 2013 pentru suma de 550.000 de euro, catre Calin Marin Vaduva.

Cumparatorul vilei Aureliei Cristea, Calin Marin Vaduva, activeaza in domeniul tehnologiei informatiei, prin firma ZZH Investment, Cluj-Napoca.

Initial, Cristea scosese vila la vanzare pentru 720.000 de euro, potrivit EVZ, insa pana la urma a reusit sa vanda casa cu 550.000 de euro. Casa este construita in perioada 2009-2012 si are 396 mp, iar terenul de sub ea este de 450 mp.

Potrivit declaratiei de avere, detine obiecte de arta, bijuterii si ceasuri in valoare de 35.000 euro (dobandite in perioada 2000 - 2001). Cristea raporteaza conturi in banci in valoare totala de aproximativ 300.000 de euro si datorii in valoare de aproximativ 180.000 de lei.

Deputatul PSD Aurelia Cristea raporta in declaratia de avere din iunie 2013 urmatoarele venituri (aferente lui 2012): 141.900 de lei de la SC Aegon Asiguri de Viata, un venit confidential de la PAID SA (contract de mandat) , o indemnizatie de consilier judetean (pentru perioada iunie 2012 - decembrie 2012) si indemnizatie de 2210 de la Camera Deputatilor (aferenta lunii decembrie).

Declaratie Avere Cristea Aurelia

Potrivit blogului jurnalistului HotNews.ro Adrian Vasilache, conducerea PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) a decis pe 20 decembrie 2012 incetarea relatiilor contractuale cu Aurelia Cristea. In decizie se mai mentioneaza ca partile au convenit ca, in afara remuneratiei si celorlalte drepturi cuvenite in contractul de mandat, PAID sa-i plateasca acesteia pana la 15.01.2013, echivalentul a trei remuneratii nete lunare..."

In privinta motivelor plecarii de la conducerea PAID, 1Asig.ro scria in luna decembrie 2012 ca "Aurelia Cristea, Directorul General al PAID Romania, a fost aleasa in functia de Deputat de Cluj, castigand Colegiul 3 Cluj-Napoca din Camera Deputatilor cu 48,42% din voturi".

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Cristea detine un Master Management Financiar Bancar, Universitatea Ecologica Bucuresti si mentioneaza un curs postuniversitar, Colegiul National de Aparare, Universitatea Nationala de Aparare. A fost si director general pentru o scurta perioada la S.C Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale S.A.

Potrivit ziardecluj.ro, Aurelia Cristea ar fi luata in calcul de filiala clujeana drept un potential candidat in 2016 la primaria Clujului impotrtriva lui Emil Boc. "Indrazneata varianta, mai ales ca Aurelia Cristea este o fire ambitioasa, are o imagine foarte buna, are bani si suport politic. De vazut daca populismul lui Emil Boc poatre fi contracarat de o femeie frumoasa si desteapta, dar cinica, atunci cand e vorba de propriul destin", scria ziardecluj.ro pe 18 ianuarie 2014.

Cristea s-a remarcat in Parlament prin 39 de intrebari si interpelari si aproximativ 20 de declaratii politice.

"Solidaritate, echilibru, egalitate, justitie si echitate sociala sunt cateva din principiile care m-au determinat sa devin membru al PSD si m-au calauzit de la organizatia de tineret, din 1999, si pana mai recent cand am fost aleasa vicepresedinte al PSD Cluj in 2010, consilier judetean si apoi deputat de Cluj in 2012. Sunt adepta mesajului pozitiv in politica si nu a dinamitarii unei idei sau a unui proiect, fara a oferi o alternativa, fiind convinsa ca politica nu este un rau necesar, asa cum suntem tentati multi sa spunem, ci este modalitatea noastra de a construi impreuna, de a ne gospodari resursele", scrie Aurelia Cristea pe blogul personal.