Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a primit, sambata, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, cu doar cateva zile inainte ca Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sa reevalueze aceasta institutie de invatamant, scrie Gorjnews.ro. Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu risca sa primeasca grad scazut de incredere, dupa ce Coalitia pentru Universitati Curate a plasat-o pe ultimul loc la nivel national, atribuindu-i zero stele. Potrivit unor surse din cadrul Universitatii "Constantin Brancusi", citate de Gorjnews.ro, presedintele Senatului acestei universitati de stat, Adrian Gorun, ar miza pe influenta Ecaterinei Andronescu la nivelul ARACIS, pentru a obtine o evaluare avantajoasa.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Gorjnews.ro mai scrie ca majoritatea presei locale nu a avut acces la evenimentul de sambata, pe fondul scandalurilor publice, unele cu conotatii penale, in care este implicata conducerea acestei universitati. Ziaristii de la televiziunile GORJ TV si Tele 3 si de la ziarele GORJNEWS si Manifest National au fost opriti de purtatorul de cuvant al UCB, Andreea Vaduva, si de reprezentantii unei firme de paza sa intre in aceasta institutie publica pentru a asista la un eveniment public.

Narcis Daju, directorul Gorjnews si presedinte al Grupului de Actiune in Interes Public, i-a informat in legatura cu acest incident pe judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla, fost senator PSD, pe ministrul delegat pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu (telefonic), pe prefectul de Gorj, Alin Vacaru, si pe presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu. Ziaristii i-au strigat si Ecaterinei Andronescu, prin usa intredeschisa a universitatii, ca nu li se permite accesul in cladire.

Presa locala mai scrie ca, paradoxal, in trecut, Adrian Gorun, presedintele Senatului Universitatii "Constantin Brancusi", a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu de cateva fapte penale. Gorun a declarat ca in perioada in care Ecaterina Andronescu a condus Consiliul National al Rectorilor, aceasta structura ar fi fost finantata ilegal de la bugetul de stat. Ulterior, tot Gorun a acuzat-o pe Andronescu ca ar fi transferat ilegal bunuri in valoare de 14,5 miliarde lei vechi de la Ministerul Educatiei la Universitatea Politehnica Bucuresti. Mai mult, Adrian Gorun a declarat, in repetate randuri, ca UCB a primit zero stele in topul realizat de Coalitia pentru Universitati Curate din cauza Ecaterinei Andronescu, care "vrea sa scoata din uz unele universitati din tara".

Referitor la Remus Pricopie, actual ministru al Educatiei si un apropiat al lui Andronescu, Gorun a afirmat in trecut ca "este un om cu CV slab, impus de Ecaterina Andronescu".

Presa locala a facut, recent, o dezvaluire fara precedent: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci i-a atribuit lui Adrian Gorun, care este filosof si sociolog, doua brevete de inventator in inginerie. Mai mult, Gorun ar fi primit sume imense de bani ca cercetator in domenii tehnice, in care nu are niciun fel de competenta. Acelasi Gorun a fost acuzat de savantul francez Paul Claval ca i-a plagiat una din cartile sale si ca incalca uzantele academice. Potrivit unor surse, Horatiu Gorun, fiul lui Adrian Gorun, este viitorul rector al UCB. In paralel, Horatiu Gorun a constituit o structura de invatamant privata, ce functioneaza in spatiile UCB, cu profesori ai UCB, cu o oferta educationala ce se suprapune peste aceea a universitatii de stat. Exista suspiciunea unei falimentari voite a UCB, in vederea transferarii patrimoniului acesteia catre acea structura privata.

Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu si-a suspendat cursurile in aceasta iarna, pentru a evita plata facturilor de agent termic, mai scrie Gorjnews.