Meteorologii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o vreme in general calda in majoritatea regiunilor si precipitatii excedentare mai ales in luna mai, in Moldova, Banat, Muntenia si Oltenia, informeaza Agerpres.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Potrivit specialistilor, cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare, fiind estimata doar distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii.

Conform datelor ANM, in martie, valorile temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, cu exceptia regiunilor sud-estice si, local, a celor sudice si vestice, unde se vor situa peste normalul perioadei. Astfel, in Dobrogea, Muntenia si Banat termometrele vor arata, in medie, valori cuprinse intre doua si 7 grade Celsius, in timp ce in rest acestea vor indica intre intre -1 si 6 grade Celsius.

Din punct de vedere pluviometric, cantitatile lunare de precipitatii vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii (pana la 80 l/mp in Maramures), mai putin in sud-est, unde se vor incadra in normele climatologice, respectiv intre 15 si 45 litri/mp.

La nivelul lunii aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a regiunilor, iar in regiunile sudice, local, se vor situa sub aceste medii. Temperaturile medii vor oscila intre 4 si 11 grade Celsius, in Moldova, si pana la 13 grade Celsius, in Banat, Oltenia si Muntenia.

Cantitatile lunare de precipitatii anuntate in aprilie vor fi, in general, excedentare, exceptand arii restranse din sud si est (intre 20 si 40 l/mp), unde vor fi apropiate de mediile multianuale. Cele mai mari valori de precipitatii se vor inregistra in zona Moldovei, Crisanei si Banatului (36-60 l/mp) si in Oltenia (45-80 l/mp).

In luna mai, meteorologii prognozeaza valori termice apropiate de mediile climatologice in vestul si sud-estul tarii (intre 14 si 17 grade Celsius) si se vor situa, in general, sub aceste medii in restul teritoriului (intre 12 si 15 grade Celsius).

De asemenea, cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii, cu o tendinta de excedent in Oltenia, Banat, Moldova si Muntenia de pana la 110 l/mp.