Procurorul general Tiberiu Nitu sustine ca DNA a inregistrat rezultate bune in instrumentarea dosarelor de coruptie pentru ca are la dispozitie resurse umane, un buget si conditii mai bune de lucru decat celelalte parchete din tara, dar in acelasi timp incarcatura de dosare de la DNA nu este una "exagerata", iar procentul de achitari este prea ridicat, scrie Agerpres.

"Procurorii de la DNA au asigurate, daca nu conditiile ideale de lucru, cel putin conditii decente, de care alti procurori nu beneficiaza si cu sefi care au nu doar raspunderea pentru rezultate, ci si parghii eficiente de control. Este adevarat ca DNA a functionat cu schema incompleta in 2013, dar gradul de ocupare a posturilor de procurori a fost peste cel al Ministerului Public. Ati beneficiat de sprijinul a mai mult de un lucrator de politie pentru fiecare procuror, de un specialist la trei procurori si de un grefier la un procuror, ceea ce este foarte departe de situatia din celelalte structuri ale Ministerului Public", a declarat Tiberiu Nitu, joi, la prezentarea bilantului DNA pe anul 2013.

El s-a plans de faptul ca DNA are si un buget mai mare decat celelalte parchete din tara.

"Este adevarat ca bugetul pentru 2013 a fost unul de criza, dar din totalul de 762 de milioane lei alocati Ministerului Public, DNA a beneficiat de 87 de milioane, adica 11,4% din totalul sumei, in conditiile in care in cadrul DNA isi desfasoara activitatea 5% din procurorii Ministerului Public. Nici incarcatura pe procuror nu e una exagerata. Cifrele variaza la structura centrala intre 19 si 35 de cauze solutionate anul trecut de catre un procuror si intre 11 si 47 cauze ramase de solutionat de fiecare procuror", a spus Nitu.

Procurorul general a mai sustinut ca DNA a inregistrat o scadere a procentului achitarii persoanelor trimise in judecata, de la 10,2% la 7,54%, dar "este evident ca se poate face mai mult in acest sens, 7,54% fiind totusi un procent inca ridicat fata de media de la nivelul Ministerului Public".

Nitu a transmis DNA ca se poate face mai mult si in materia reducerii stocului de dosare vechi, iar cauzele lasate in lucrare, "chiar marunte, devin pentru activitatea DNA o povara, va distrag atentia de la cauzele importante".

Mai mult, el a atras atentia DNA ca "lasarea in nelucrare a unor dosare poate naste, mai mult decat in cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat in spatiul public".