Presedintele Traian Basescu si-a manifestat ingrijorarea fata de o posibila escaladare a unui conflict intre ucraineni si populatia rusofona si, de asemenea, a subliniat ca fiind de neinteles graba cu care a fost abrogata legea care oferea minoritatilor posibilitatea de a-si folosi limba materna, potrivit agentiei Mediafax.

Seful statului a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Astris Thors, Inalt comisar pentru Minoritatile Nationale al OSCE.

"Presedintele Traian Basescu si-a manifestat ingrijorarea fata de o posibila escaladare a unui conflict intre ucraineni si populatia rusofona, referindu-se, in special, la zona Crimeei si la necesitatea ca actualele forte politice de la Kiev sa nu incurajeze un nationalism exagerat care sa arunce tara in haos", se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei remis dupa intalnire.

De asemenea, presedintele a subliniat ca fiind de neinteles graba cu care a fost abrogata legea care oferea minoritatilor posibilitatea de a-si folosi limba materna in administratiile locale, decizie in urma careia si minoritatea romana si-a pierdut dreptul de a-si utiliza propria limba, se mai arata in comunicat.

Numerosi ucraineni din Donetk, centrul regiunii miniere Donbas, din estul Ucrainei, castiga din ce in ce mai putin si spun ca nu mai vor "sa plateasca" pentru regiunile din vest, mult mai putin industrializate si, in consecinta, mai putin dezvoltate.

Parlamentul ucrainean a abrogat duminica o lege adoptata in 2012, in mandatul lui Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minoritatilor si care a a permis utilizarea rusei in estul tarii, relateaza postul Russia Today in pagina electronica.

Textul permitea utilizarea limbii ruse in afaceri, in scoli, dar si in alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte al tarii. El s-a angajat la vremea respectiva sa rastoarne promovarea limbii ucrainene ca singura limba in tara de catre fostul presedinte Viktor Iuscenko.