Principiul confiscarii de la terti, introdus de viitoarea directiva, se refera la bunurile sau banii pe care infractorii ii trec pe numele altor persoane, prin tranzactii fictive, pentru a evita confiscarea.
"In cazul unei persoane care acumuleaza venituri prin infractiuni, si apoi vinde sau le face cadou sau le pune pe numele altora, confiscarea se va putea face, daca bunul se vinde sub pretul pietei sau se doneaza, sau exista indicii ca nu a fost o tranzactie reala", a aratat Monica Macovei, in prezentarea facuta luni in plenul Parlamentului European.
De asemenea, bunurile confiscate de la infractori vor putea fi folosite de comunitatile afectate si de institutiile nationale implicate in lupta impotriva criminalitatii, conform viitoarei legislatii europene.
In urma modificarilor efectuale in timpul procesului legislativ, directiva nu va mai cuprinde si posibilitatea confiscarii in lipsa unei hotarari judecatoresti de condamnare, insa Comisia Europeana va analiza, pe viitor, si posibilitatea confiscarii in civil.
In decembrie 2013, Macovei a obtinut consensul privind forma de compromis a proiectului de act normativ, in discutiile din trialog cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Consiliului Uniunii Europene, motiv pentru care proiectul va merge in Consiliul Uniunii Europene pentru a fi adoptat formal de statele membre.
Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, directiva europeana va intra in functiune iar statele membre, printre care si Romania, vor avea la dispozitie doi ani si jumatate pentru a o transpune in legislatiile nationale, in vederea aplicarii efective.
"Sper ca Romania sa transpuna rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infractiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terte persoane sau confiscarea extinsa, inclusiv in cazul instrainarii sub pretul pietei sau al donatiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai usor si mai repede, asfel incat toti vom avea de castigat. Eu mi-am atins obiectivul in Parlamentul European, este randul celor de acasa sa il puna in aplicare", a declarat Monica Macovei.
Cui i se va aplica viitoarea confiscare extinsa
Confiscarea extinsa prevazuta de viitoarea directiva europeana ar urma sa se aplice infractorilor condamnati pentru cel putin o fapta incadrata la una dintre urmatoarele categorii:
- Coruptie activa sau pasiva in sectorul privat si in randul oficialilor din institutiile UE si ale statelor membre.
- Crima orgaizata si infractiuni care au legatura cu aceasta.
- Activitati de pornografie infantila.
- Criminalitate cibernetica.
- Orice infractiune pentru care legea prevede inchisoarea de minimum 4 ani.
Etapele confiscarii - pica metoda matusii sau a soacrei bogate
Viitoarea directiva europeana va aduce in cazul Romaniei un palier superior in procedura confiscarii exstinse. Astfel, infractorilor condamnati pentru fapte din zonele mentionate li se vor condisca nu numai averile lor nejustificate, ci si bunurile trecute pe numele rudelor:
- Prima etapa porneste de la confiscare penala uzuala, cand instanta decide ca bunurile rezultate dintr-o infractiune dovedita sa fie confiscate. De exemplu, un traficant de carne vie este condamnat la inchisoare pentru infractiunile sale, iar instanta decide sa i se confiste acestuia 5.000 de euro, bani pe care procurorul a reusit sa probeze ca au fost obtinuti direct din activitatea ilicita. In schimb, infractorul mai detine inca 200.000 de euro.
- In a doua etapa, respectivul infractor condamnat este pus sa-si justifice el si restul de 200.000 de euro pentru care nu au fost stranse probe ca au fost obtinuti din infractiuni. Daca cel in cauza poate justifica, prin veniturile obtinute legal, o avere de numai 10.000 de euro, instanta poate decide sa i se confiste restul de 190.000 de euro nejustificati. In prezent, in Romania, pentru confiscarea extinsa, in acest punct, este avuta in vedere averea nejustificata dobandita in ultimii 5 ani. Viitoarea directiva elimina acest plafon.
- Al treilea palier al confiscarii extinse - care va reprezenta si noutatea pentru Romania - se refera la bunurile transferate de infractor pe numele altor persoane. Astfel, daca infractorul respectiv si-a donat averea nejustificata catre alta persoana, organele judiciare pot merge pe firul transferului de patrimoniu si pot opera confiscarea bunurilor nejustificate. Practic, poate fi astfel combatuta practica unor infractori de a-si trece masini de lux sau proprietati imobiliare obtinute ilicit pe numele unor matusi sau al soacrei, pentru a scapa de confiscare.
E o veste cu adevărat buna confiscarea extinsa.
Pune bazele unei frici care va păzi bugetele din care s-au hrănit ani de zile clienți care mai de care.
Ma refer la bogățiile acumulate peste noapte de către cei care au lucrat pentru stat sau in contracte cu statul( corupție activa sau pasiva in sectorul privat și in rândul funcționarilor statului).
Mai rămâne ca magistrații sa aibă curaj sa aplice confiscarea extinsa după transpunerea in legislația națională.
Daca ai rabdare si cauti pe site-urile parlamentului European sau din surse independente o sa afli si altele:
- Monica Macovei este pe locul I din cei 754 europarlamentari, in 2012, cu 35 rapoarte adoptate în plenul Parlamentul European;
35 de rapoarte e urias, europarlamentarii PSD-ului nu trec de 3, cei mai buni dintre ei. Cei mai multi au ZERO
-Femeia Europeană a Anului, Bruxelles, noiembrie 2008;
- a susținut peste 200 de amendamente pentru mai mult de 50 de rapoarte legislative în sfera anticorupției, antifraudei, achizițiilor publice și transparenței, inclusiv în cheltuirea fondurilor UE de către statele membre și instituțiile UE;
etc etc etc
Macovei e de departe cel mai credibil europarlamentar roman. As spune mai mult: e cel mai credibil europarlamentar pe problem de justitie si anticoruptie din tot parlamentul European.
Cauta, net-ul e liber.
Adica discutam despre 2016 ca data limita de implementare.
Pentru rata la Cec?
Poti sa argumentezi ce sustii?
Eu astept pe unul curajos din comisia Nana SA FACA PLANGERE PENALA in acest caz.
Atunci putem discuta mai bine daca e o infractiune sau nu, daca se ajunge in instant si daca e cazul de o confiscare sau nu.
Pana atunci e doar un circ ieftin al lui Sova si compania.
Sa vedeti voi lupta de clasa ce lanseaza conducatorul "celui mai cinstit guvern" de pe planeta asta.
Cat despre aplicarea directivelor de catre finul/varu'/matusa-unchiului-bunicii si ce alte increngaturi deloc nesimtite si neputitoare de nepotism or mai fi responsabile cu justitia in rrromanica asta...
Pacat ca pe primele pagini din media romana nu e acelasi indemn care s-a auzit in Ucraina - JOS HOTII!
În principiu, pentru fiecare venit tre să ai documente justificative. Dacă găsești zilnic la groapa de gunoi 2000€ timp de 2 ani, trebuie să raportezi la poliție (poate banii sunt falși și ești acuzat de alte chestii de urmă). Altfel faci evaziune fiscală. Nu știu exact cum se procedează cu producătorii agricoli care vând la piață... de exemplu.
'...un traficant de carne vie este condamnat la inchisoare pentru infractiunile sale, iar instanta decide sa i se confiste acestuia 5.000 de euro, bani pe care procurorul a reusit sa probeze ca au fost obtinuti direct din activitatea ilicita. In schimb, infractorul mai detine inca 200.000 de euro.'
Dacă un om fură o radieră (un exemplu extrem, ipotetic, desigur) dar nu are servici (să zicem că tă la ţară. A muncit acolo (ştim toţi cum e la ţară)... mai cu ziua, mai o căruţă de lemne, mp rog. Dar nu are formal cum să justifice averea.
I se ia casa şi tot pentru că a făcut averea din radiere furate?
Eu înţeleg foarte bine ţinta acestei legi dar dacă se aplică tuturor infractorilor rămâne de văzut. Personal am mari îndoiei că se va putea.
Poate se aplică numai pentru fapte grave (prostituţie, proxenetism, trafic ilicit etc).
Daca tu esti curat ca lacrima nu poate sa vina nimeni peste tine sa te verifice cat ai in banca sau sub saltea, deci poti sa gasesti miliarde la groapa de gunoi.
Dna. Macovei a facut o treaba pe cinste. Bravo!
Dupa decizia definitive a justitiei, se purcede la evaluarea intregii averi. Se merge inclusiv la rude si la necunoscuti care au primit din cer "donatii" de la inculpate.
Daca acea avere nu poate sa fie justificata, se prezuma ca toata e facuta din activitati ilegale si se confisca. Daca poate sa fie justificata, ura. Nicio problema.
E mai clar acum?
Si inca ceva: chestia asta se practica pe larg astazi in Romania: sunt N oameni politici cu averi uriase, pe numele rudelor sau cu bunuri donate hodoronc-tronc unor "necunoscuti", de genul firme paravan care castiga licitatii dupa licitatii.
E o propunere chiar buna.
De data asta acesti indivizi nu se arata.
Probabil vor "aparea".
In orice caz mult mai timid ca altadata.
Concluzia o trage fiecare!
Si eu sper sa ajunga comisar pentru justitie.
ce legi au initiat alte Daciana si Valean?Aud?
ZERO!
A sa nu uit nevasta lui Ponta a vrut o lege pentru neicriminarea baschetbalistilor din politica iar Valean o lege care interzice o pauza de somn mai mica de 12 ore.
Binenteles ca nu sunt legi cu dedicatie... :-).
Bravo, Monicuta !
Felicitari, Doamna Macovei !
...asa cum se fac retrocedari de la Stefan cel Mare incoace, sper ca aceasta lege sa se aplice tot asa, retroactiv, tot de atunci.
Pentruca astfel am fi si noi indreptatiti sa recuperam ceea ce ni s-a luat prin abuz de putere, hotie, minciuna, coruptie si toate celelalte "valori" promovate de cei ce se cred de neatins.
Dna Macovei a marcat la vinclu, din afara careului. I-a executat cu clasa, in masa.
Nu este de mirare că te toacă A3.