Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul lui Dumitru-Dan Enache, secretar de stat la Ministerul Economiei, intrucat, in perioada 21 februarie - 31 octombrie 2013, a detinut, simultan, atat functia de secretar de stat, cat si functia de administrator - membru in consiliul de administratie in cadrul S.C. E.GRAN S.A., precum si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata in cadrul ENACHE D. DUMITRU-DAN PERSOANA FIZICA AUTORIZATA, precizeaza ANI intr-un comunicat de presa.

"Astfel, ENACHE DUMITRU-DAN a incalcat dispozitiile art. 84), alin. (1), lit. c) si g) si alin. (2) din Legea nr.161/2003, potrivit carora 'Functia de secretar de stat este incompatibila cu: [...] functia de ...] administrator, membru al consiliului de administratie [...] la societatile comerciale [...] calitatea de comerciant persoana fizica. Functia de secretar de stat [...] sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1), lit. b) - i)".

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluata a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] incalcarea obligatiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective [...]".

"Persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".