Cererea de liberare conditionata a lui Ionel Paun - unul dintre cei doi barbati condamnati la inchisoare pe viata pentru uciderea lui Ioan Luchian Mihalea - a fost respinsa de instanta dupa ce comisia penitenciarului a semnalat comportamentul agresiv al acestuia fata de colegii din detentie, scrie Mediafax.

O comisie din cadrul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a analizat, in ianuarie, solicitarea de liberare conditionata formulata de Paun.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax, sambata, ca analiza s-a facut in contextul in care Ionel Paun a implinit, la 17 ianuarie 2014, termenul de 20 de ani de detentie la care are dreptul sa inainteze o astfel de cerere, in conditiile in care este condamnat pe viata.

Potrivit acelorasi surse, in raportul referitor la Paun, comisia inchisorii a mentionat doua abateri disciplinare ale acestuia, semnalate de alte penitenciare in care detinutul si-a executat pedeapsa inainte de a fi adus, in urma cu un an, la cel din Drobeta Turnu Severin. Incidentele nu au fost de natura penala, ci au vizat un comportament agresiv fata de colegii de detentie, sustin aceleasi surse.

Mai mult, conform unor surse judiciare, in cei 20 de ani de detentie, Ionel Paun, acum in varsta de 40 de ani, nu a fost staruitor in munca si nu a avut o conduita corespunzatoare, astfel ca solicitarea lui de liberare conditionata ar urma sa fie reanalizata, cel mai devreme, peste un an.

Concluziile comisiei penitenciarului au fost inaintate Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, care, in 5 februarie, a respins cererea lui Paun.

"Respinge cererea de liberare conditionata a condamnatului Paun Ionel, detinut in Penitenciarul Drobeta Tr. Severin. Fixeaza termen de un an, de la ramanerea definitiva a hotararii, dupa expirarea caruia se poate reinnoi cererea de liberare conditionata. Obliga petentul la 150 lei cheltuieli judiciare statului din care suma de 100 lei reprezentand onorariu avocat din oficiu va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei", s-a aratat in decizia judecatorilor.

Aceleasi surse judiciare au mai declarat ca Ionel Paun, in perioada de un an de detentie in regim inchis la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, nu a avut abateri disciplinare.

Cazul lui Ionel Paun a mai fost analizat, dupa intrarea in vigoare a noilor coduri, si din punct de vedere al pedepsei complementare. Astfel, prin prisma legii penale mai favorabile, judecatorii i-au redus lui Paun pedeapsa complementara de interzicere a unor drepturi, de la 10 la cinci ani.

Ioan Luchian Mihalea - compozitor, interpret si fondator al grupurilor Song si Minisong - a fost ucis la varsta de 42 de ani, in 1993. Cei doi criminali, Nelu Lucian Gavrila si Ionel Paun, care voiau sa-l jefuiasca, au fost condamnati la inchisoare pe viata.