Patriarhia Romania "respinge categoric orice insinuare despre o presupusa intalnire a reprezentantilor ei cu delegati ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Biserica in schimbul sustinerii exploatarii gazelor de sist", se arata intr-un comunicat de presa. Patriarhia arata ca presupusul calugar care l-a acuzat pe Patriarhul Daniel ca a fost cumparat de Chevron "nu este monah al schitului Cuvioasa Parascheva, asa cum se recomanda in mod incorect".

Mai mult, Patriarhia arata ca, potrivit informatiilor oferite de Mitropolia Moldovei, presupusul calugar anti-prospectiuni locuieste in satul Radeni de cateva luni, "poarta in mod ilegal haine monahale, este prezent permanent la proteste si dornic de a acorda declaratii pentru presa".

In ce priveste pozitia fata de gazele de sist, Patriarhia Romana arata in comunicat ca, potrivit hotararii Sfantului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatarii gazelor de sist in Romania, autoritatile competente ale Statului roman trebuie sa exprime o pozitie clara referitoare la acest proiect considerat strategic si sa asigure o informare completa si corecta la nivelul comunitatilor locale despre avantajele si consecintele pozitive si negative ale unei asemenea exploatari.

Decizia Sfantului Sinod recomanda preotilor si calugarilor "sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxa, ci sa solicite autoritatilor in drept lamuriri si implicare responsabila", mai arata comunicatul Patriarhiei.