Inalti prelati din Marea Britanie, printre care Arhiepiscopul de Wales, Episcopul de Manchester si Salisbury si Rabinul din Westminster, ii cer primarului Clujului sa-si schimbe politica fata de tigani, dupa ce acestia au fost evacuati din oras si fortati sa traiasca pe groapa de gunoi. 75 de familii au fost evacuate din casele lor din centrul celui de-al doilea oras al Romaniei si mutati in "strucuturi" improvizate, cu o camera, la Pata Rât. Nu exista drumuri spre acest loc, asa ca noroiul este omniprezent, si exista un singur dus amenajat pentru intreaga comunitate si, initial, nu existau toalete in case, scrie Ziua de Cluj. Filmari aeriene publicate de cotidianul britanic The Telegraph, realizate cu o drona, arata comunitatea de romi care traieste pe deseruri menajere chimice, dupa ce au fost fortati sa paraseasca orasul transilvanean.

Emil Boc raspunde acuzatiilor din presa britanica: "Avem dosarele semnate cu toate persoanele in cauza care si-au dat acordul de a se muta din niste locuinte insalubre, in niste module care aveau curent electric, apa si caldura. Nu a fost vorba despre o evacuare fortata, ci a fost vorba despre desfiintarea unor locuinte ilegale in centrul Clujului". Primarul Clujului este de parere ca jurnalistii de la The Telegraph şi-au dezinformat cititorii cu privire la situaţia tiganilor de la rampa de gunoi a prasului. El sustine că deşi a oferit informaţii şi poziţia municipalităţii cu privire la acest subiect, acestea nu s-au regăsit în materialul publicat de ziarul britanic despre situaţia romilor de la Pata Rât. (sursa: RFI)

Potrivit jurnalistilor englezi, copiii care traiesc aici se plang de probleme de respiratie, iar cand ajung la scoala sunt fortati sa ramana afara sa-si spele noroiul de pe haine, fiind victime ale batjocurii colegilor lor, scrie EVZ.

Primaria din Cluj Napoca sustine ca a fost necesar ca fostele locuinte ale tiganilor sa fie demolate, pentru a se face loc unui parc si unei biserici, iar singurul teren disponibil pentru mutarea familiilor de tigani era groapa respectiva. Emil Boc spune ca nu a fost vorba despre discriminare atunci cand a luat aceasta decizie.

Activistii pentru drepturile omului ii cer insa primarului Emil Boc sa le permita tiganilor sa revina in oras.

Ziua de Cluj mai scrie ca miercuri, 19 februarie, o fata de 16 ani care traia la rampa de gunoi de la Pata Rât a murit dupa ce a fost lovita de un autocompactor. Tanara a fost suprinsa de masina care dadea cu spatele si trasa sub roata.