Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a lecturat memorandumul semnat de Guvern, in noiembrie 2013, cu compania chineza Huawei si ca a inteles astfel de ce vrea premierul Victor Ponta sa treaca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in subordinea Executivului. Potrivit sefului statului, premierul a facut "un joc murdar pe seama securitatii nationale" din cauza acestor obligatii asumate si aprobate prin memorandum cu Huawei.

"Am solicitat azi si am primit memorandumul semnat de ministrul Nica (ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica - n.r.) cu Huawei din China. Ii multumesc ca mi l-a transmis, semnarea memorandumului e aprobata de premierul Ponta. Din lecturare, am inteles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma, e clar ca angajamentele cu firma chineza l-au obligat pe Ponta sa largeasca spectrul de oferte pentru aceasta firma", a afirmat seful statului intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Nu minciuna ca (STS -n.r.) trebuia sa identifice pozitia avionului cazut in Apuseni, pentru ca nu are in atributiuni asa ceva, dar acum am inteles de a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale - obligatiile asumate si aprobate prin memorandum cu Huawei", a mai spus presedintele Traian Basescu, apreciind ca "securitatea nationala nu se da pe mana unor firme IT straine, indiferent cat de prieteni am fi cu o tara sau alta".

Intrebat ulterior daca s-a decis cu privire la depunerea unei plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si cu ce acuzatii, Traian Basescu a raspuns: "Am avut alte prioritati, dar memorandumul cu firma chineza si miscarea STS pot fi elemente de adaugat intr-o plangere penala".

Despre faptul ca premierul a anuntat in urma cu doua zile ca sustine ideea ca STS sa treaca sub control parlamentar, seful statului a comentat: "Cand vor veni responsabilii NATO sau SUA sa discutam cu comunicatiile pe scutul de la Deveslu, o sa-i trimit la Zgonea. Ce sa fac si eu, daca acolo va fi responsabilitatea, sau la cine, la Scutaru? Ei si stiu foarte bine detaliile securitatii nationale a Romaniei".

Memorandumul semnat de Guvern cu compania chineza Huawei in noiembrie 2013 si consultat de HotNews.ro prevede ca Ministerul Societatii Informationale (MSI) "vine in intampinarea Huawei" in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului. Mai mult, Ministerul si Huawei anunta o "cooperare strategica", in ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzata de institutii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj in favoarea autoritatilor chineze.