Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca regiunea in care se afla Romania se confrunta cu un "risc major de destabilizare", avand in vedere evolutiile in Ucraina, referendumurile locale din Republica Moldova si situatia din Bosnia Hertegovina si le-a solicitat liderilor coalitiei de guvernare, Victor Ponta si Crin Antonescu, sa dea dovada de responsabilitate si stopeze actuala criza guvernamentale "de orgolii", pentru a nu inscrie si Romania in aceasta eticheta de instabilitate.

"Avem un risc major de destabilizare in regiune, pana la frontiera Romaniei, La fel se intampla in sud, in regiunea Bosnia Hertegovina, unde populatia e in strada. Ponta si Antonescu, chiar nu sunteti responsbaili? Faceti-l frate viceprim-ministru, prim-viceprim-ministru pe Klaus Iohannis, dar incetati criza", a spus seful statului, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Presedintele a precizat ca face aceasta declaratie publica "pentru ca in mod cert va fi preluata si in cancelariile europene": "Imi manifest ingrijorarea pentru situatia din regiune".

Acesta a aratat ca a avut o discutie cu "factorii de executie, structuri de informatii, structuri care vegheaza la siguranta frontierei, de cazare pentru refugiati si structuri din MAE", iar "aprecierea generala este ca Romania trebuie sa arate deplina stabilitate".

In acest context, Traian Basescu i-a propus premierului Victor Ponta sa "cedeze" la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, in conditiile in care "nu ne mai putem juca de-a Guvernul".

"Doi politicieni lipsiti de maturitate se joaca de-a guvernul, cand la frontiera avem aproape un conflict deschis in Ucraina", a spus Basescu, avertizand ca este "foarte usor pentru analisti sa introduca si Romania intr-o zona de instabilitate pentru ca Ponta si Antonescu nu gasesc o solutie sa dea orgoliile jos si sa gaseasca o solutie".

Includerea Romaniei in scenariul unei zone de instabilitate politica s-ar putea traduce prin majorarea costurilor de imprumut ale tarii si ar fi necesare mai multe luni pentru corectarea acestei perceptii, a sustinut acesta.

In ce priveste situatia din interiorul Ucrainei, Traian Basescu considera ca "s-a trecut un prag si nu se poate merge mai departe".

"Este foarte adevarat ca fortele de ordine au fost provocate, dar raspunsul a fost disproportionat iar cei 25 de morti din ambele tabere, cum declara autoritatile din Ucraina, sunt exemplificarea faptului ca ambele parti au depasit niste limite", a precizat seful statului, notand ca "principala responsabilitate revine statului, care a raspuns cu o forta disproportionata".

Presedintele i-a cerut lui Viktor Ianukovici "sa nu utilizeze forta excesiva" si a facut un apel la liderii opozitiei din tara vecina "sa nu-si combine miscarile cu cele generate de grupurile extremiste, care au generat provocarile in raport cu fortele de ordine".

Traian Basescu a mentionat ca Romania va fi de acord, in cadrul reuniunii ministrilor de Externe care are loc joi la Bruxelles, cu impunerea de "sanctiuni individuale pentru cei responsabili de utilizarea excesiva a fortei" dar nu considera ca este "momentul aplicarii unor sanctiuni economice Ucrainei, care oricum e intr-o situatie economica extrem de dificila".

La evolutiile din Ucraina se adauga situatia din Republica Moldova, unde Transnistria "e un focar de provocari pentru guvernul legitim" de la Chisinau. In acest context apar votul din 2 februarie, in Gagauzia, o regiune cu 150.000 - 180.000 locuitori, "prin care se fixeaza optiunea eurasiatica", "dezbaterile din Taraclia" pe marginea aceluiasi subiect si "preconizatul referendum din zona Balti, pe care il sustine Partidul Comunist, pentru optiunea catre aceasta uniune eurasiatica".

"Toate aceste elemente ne fac sa privim cu ingrijorare la stabilitatea Moldovei. Oricat nu place unora din guvernul Moldovei aceasta analiza, ea e o realitate si vecinatatea cu o Ucraina instabila este de asemenea un risc major pentru Moldova", a mai spus Traian Basescu.