Petrom, cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, a avut anul trecut un profit net de 4,824 miliarde de lei (1,091 mld.euro), cu 22% mai mare fata de cel raportat la sfarsitul lui 2012, potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale grupului Petrom, publicate miercuri.

Vanzarile consolidate in 2013 au scazut cu 8% comparativ cu 2012, la 24.185 mil lei, in principal din

cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, care au contrabalansat vanzarile crescute de energie electrica, arata datele publicate pe pagina de internet a Petrom.

„In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei. In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut

pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014. Din momentul privatizarii,

am asigurat dezvoltarea companiei noastre si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a

aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat. Continuarea acestei

povesti de succes necesita un cadru favorabil investitiilor si fundamente solide de piata, pentru

deblocarea pe deplin a potentialului nostru de crestere”, spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom in docuemntul citat.

OMV Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze Naturale si Energie. Rafinare si Marketing.

In anul 2012, grupul a consemnat vanzari record, de 26,258 miliarde lei si un profit net de 3,946 miliarde lei. Cifra de afaceri a grupului a fost de 5.891 milioane euro.

OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Pentru 2014, managementul OMV Petrom ia in considerare alocarea unui buget investitional de peste

1 mld euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zacamintelor, activitati de reparatii capitale/operatiuni de adancime, proiectul Neptun Deep).

Stirea se actualizeaza