Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a facut apel, marti, la incetarea deindata a violentelor din Ucraina, apreciind ca dialogul este singura cale de solutionare a crizei din tara vecina, potrivit agentiei Mediafax.

"Urmarim cu profunda preocupare evolutia evenimentelor de la Kiev si condamnam ferm toate manifestarile de violenta, fara deosebire.Violentele trebuie sa inceteze deindata. Dialogul este si ramane singura cale de solutionare a actualei crize din tara vecina. Daca semnele de flexibilizare din ultima perioada, atat din partea autoritatilor, cat si a opozitiei, au creat anumite asteptari pozitive, reluarea violentelor astazi, 18 februarie 2014, soldate din pacate cu pierdere de vieti omenesti, reprezinta un mare pas inapoi", a declarat Titus Corlatean.

Seful diplomatiei a mai spus ca astfel de situatii care nu fac decat sa genereze "escaladare si intransigenta" trebuie evitate, iar partile sa recurga la calm si discernamant.

"In aceste momente de maxima tensiune, cand exista din nou victime in randul cetatenilor din Ucraina, trebuie, mai mult decat oricand, constientizat ca numai dialogul poate conduce la solutionarea crizei. Pozitia noastra, care este si a Uniunii Europene, ramane neschimbata. Unica metoda de solutionare a crizei, de reconciliere intre putere, opozitie si protestatari este dialogul", a subliniat Corlatean.

Cel putin noua persoane - sapte protestatari si doi politisti - au murit, marti, in cursul violentelor de la Kiev, alte sute de persoane fiind ranite, inclusiv 15 jurnalisti, conform unui nou bilant prezentat de presa ucraineana.

Printre cei 15 jurnalisti raniti se numara corespondenti ai agentiilor Reuters si Associated Press.

Fortele de ordine au intervenit, marti seara, pentru dispersarea protestatarilor proeuropeni adunati in Piata Independentei din Kiev.

Doua avioane de vanatoare au survolat, marti dupa-amiaza, centrul capitalei ucrainene. Avioanele au zburat la altitudine medie si probabil au fost trimise pentru intimidarea manifestantilor.

Protestatarii opozitiei proeuropene cer de trei luni demisia Administratiei Viktor Ianukovici, dupa refuzul Kievului de semnare a unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeana.