​Cum se pregatesc intr-o scoala privata elevii pentru evaluarile de final de clasa, care sunt diferentele de predare si invatare intre o scoala de stat si o scoala privata? Cine si cum preda disciplina Religie in scolile private? Despre aceste subiecte au discutat online cu cititorii HotNews.ro Liliana Vasile, director educational pentru ciclul primar la scoala privata Little London si Marcel Bartic, director educational pentru ciclul gimnazial la Little London. “Decizia noastra impreuna cu parintii scolii a fost ca in locul orei de Religie sa avem un optional: Educatie pentru societate sau Filosofie pentru copii”, a declarat Liliana Vasile. “Cred ca suntem singura scoala din zona Bucuresti-Ilfov care nu face Religie”, a adaugat Marcel Bartic.

Liliana Vasile si Marcel BarticFoto: Hotnews

Reprezentantii scolii private au declarat ca decizia ca elevii sa nu faca ora de Religie a fost luata de parinti cu respectarea Legii Educatiei Nationale, deci inlocuind aceasta disciplina cu un optional. “Suntem scoala internationala, decizia noastra impreuna cu parintii scolii a fost ca in locul orei de Religie sa avem un optional: Educatie pentru societate sau Filosofie pentru copii. A fost agreat de parinti acest optional, a fost aprobat de inspectorat, deci aceasta a fost alegerea noastra. Totusi, pentru ca ni se pare foarte important ca elevii sa cunoasca aspecte despre ortodocsi, despre catolici, despre musulmani, noi avem unitati in care studiem felul in care sarbatoresc ortodcsii, catolicii, musulmanii diversele sarbatori ale lor”, a precizat Liliana Vasile.

“Cred ca suntem singura scoala din zona Bucuresti-Ilfov care nu face Religie. Politica noastra educationala incurajeaza la elevii nostri o gandire rationala, critica si totodata in masura sa ii ajute sa isi exploreze universul identitar, cultura din care fac parte, comunitatea, dar toate fara doza de dogmatism si rigiditate pe care o cunoastem cu totii”, a declarat pentru HotNews.ro Marcel Bartic.

Acestia au declarat ca inscrierea in clasa pregatitoare intr-o scoala privata respecta aceleasi reguli ca in cazul invatamantului de stat, cu precizarea ca in acest caz nu exista circumscriptie scolara. In ceea ce priveste diferentele dintre invatamantul pivat si cel de stat, Liliana Vasile, director educational pentru ciclul primar, a explicat ca “predarea se face interactiv, copiii participa alaturi de profesor, pun intrebari, li se anunta tema, se discuta ideea centrala, se discuta liniile de cercetare, discutam despre concepte, atitudini, elemente de profil pe care ne vom axa pe parcursul unitatii”.

O alta diferenta este atitudinea profesorului la clasa, a sustinut Marcel Bartic, director educational pentru ciclul gimnazial. “Am descoperit ca e important sa ai metode care sa il puna pe elev sa gandeasca, sa fie creativ, sa aiba o gandire rationala, dar e importanta si atitudinea pe care tu ca dascal o ai atunci cand te duci in fata copilului. Daca tu nu-i demonstrezi ca esti pasionat, ca iti place ceea ce faci, atunci va fi greu sa il faci pe el sa inteleaga asta”, a precizat acesta.

Selectarea profesorilor in mediul privat se face in functie de CV, de interviu, dar si de o lectie deschisa sustinuta la clasa, a explicat Liliana Vasile. Dupa ce profesorii sunt angajati, urmeaza formarea. “Am facut-o la nivelul scolii cu cadrele didactice pentru aceasta programa International Baccalaureate (IB), urmeaza formarea pe care o facem in permanenta cu profesorii IB”, precum si formarile prevazute de Ministerul Educatiei, a declarat aceasta.

  • Vezi mai jos raspunsul invitatilor la intrebarile cititorilor HotNews.ro