Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Uniunea Social Democrata sustine ideea deputatului Varujan Pambuccian ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa treaca sub control parlamentar, transmite Agerpres.

"Am avut o discutie la initiativa liderului de grup, domnul Pambuccian, intr-un domeniu pe care il cunoaste foarte bine si in care poate da sfaturi bune, si anume cel al telecomunicatiilor. Domnul Pambuccian mi-a propus in numele grupului ca la proiectul de lege privind STS sa incercam sa gasim in Parlament o formula chiar mai buna decat cea propusa de Guvern, si anume serviciul 112 care peste tot in Europa este la Ministerul de Interne sa treaca la Ministerul de Interne, iar STS sa fie sub control parlamentar. Din punctul de vedere al Uniunii Social Democrate, pentru ca stiam de acest proiect si l-am discutat astazi si cu ceilalti colegi, cred ca o idee chiar mai buna decat a Guvernului si impreuna, in Parlament, vom incerca sa mergem pe aceasta formula", a spus Ponta la finalul unei intalniri cu grupul parlamentar al reprezentantilor minoritatilor nationale.

El a precizat ca ii va consulta si pe liberali, dar si pe reprezentantii celorlalte grupuri parlamentare in legatura cu aceasta propunere, astfel incat solutia sa fie una europeana si cat mai putin disputata politic.

"Legat de 112 este o solutie absolut europeana (...), iar legat de un serviciu ca STS, la fel ca SRI, la fel ca SIE, sub control parlamentar in mod sigur e modul de organizare care sa asigure cat mai multa impartialitate si transparenta. (...) Domnul Pambuccian mi-a spus ca va lucra impreuna cu ceilalti parlamentari de profil la amendamente la proiectul de lege al Guvernului si am spus ca grupurile noastre parlamentare sustin o modificare a proiectului in acest sens", a adaugat Ponta.

Pambuccian: Propunerea de trecere a STS sub control parlamentar, o chestiune logica, nu una politica

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, deputatul Varujan Pambuccian, a aratat la randul sau ca propunerea sa privind trecerea STS sub control parlamentar este logica, nu politica, in felul acesta urmand a-si exercita controlul asupra serviciului respectiv atat Puterea, cat si Opozitia.

"Consecinta cea mai importanta (...) este ridicarea oricarei suspiciuni de oricare parte, pentru ca in aceasta formula, sub control parlamentar, si Puterea si Opozitia isi pot exercita controlul asupra serviciului respectiv. (...) Cred ca e logic, pentru ca rolul STS este sa securizeze convorbirile care utilizeaza mijloace electronice intre toate institutiile statului si atunci e normal ca si Puterea si Opozitia sa aiba un control asupra felului in care se realizeaza aceasta securizare, in asa fel incat sa nu existe niciun fel de suspiciuni de nicio parte. Cred ca este firesc asa", a explicat Pambuccian la finalul intalnirii pe care reprezentantii grupului parlamentar al minoritatilor nationale au avut-o cu premierul Victor Ponta.

El a dat exemplu SRI si SIE, afirmand ca aceste doua servicii se afla tot sub control parlamentar.

Pambuccian a apreciat ca propunerea sa este "o chestiune de logica, nu e o chestiune politica".

"Poate este si o forma de a nu mai folosi institutiile statului in lupta politica, lucru la care eu personal tin foarte mult. E pacat ca s-a ajuns in situatia asta", a sustinut Varujan Pambuccian.

In ceea ce priveste situatia serviciului de urgenta 112, deputatul s-a pronuntat pentru punerea sa sub coordonarea Ministerului de Interne.

"Firesc este sa fie acolo unde sunt toate institutiile care se ocupa de interventii in situatii de urgenta si astea toate sunt la Ministerul de Interne, cum sunt peste tot in lume", a aratat Pambuccian.