Din 17 februarie 2014, Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) a fost relanasat pe o noua platforma, cu un design modernizat. Cu toate acestea, modalitatea de cautare a informatiilor legate de licitatiile publice (anunturi de participare, de atribuire, concesionari etc) nu doar ca a ramas la fel de anevoioasa, ci a fost chiar ingreunata. Acum, utilizatorul este nevoit sa introduca un cod de securitate generat automat pentru fiecare interogare a sistemului, chiar si pentru schimbarea paginilor de rezultate, spre deosebire de o singura data (doar la cautare) cum era inainte. Ca urmare a "modernizarii", jurnalistii si persoanele interesate pierd si mai mult timp pentru o simpla cautare pe www.e-licitatie.ro.

Codul CAPTCHA nu este corectFoto: Captura de ecran

"Incepand cu data de 17.02.2014 aveti la dispozitie noua platforma SEAP. Obiectivul general este furnizarea serviciilor electronice institutiilor din administratia publica prin modernizarea sistemului electronic de achizitii publice. Va multumim, cu aceasta ocazie, ca sunteti partenerii nostri si va asiguram de tot sprijinul nostru pentru a creste avantajele pe care le aveti în colaborarea cu noi!", se arata intr-un mesaj postat pe site-ul e-licitatie.ro.

Noul site are un design mai modern fata de varianta anterioara, insa modalitatile de cautare in sistem au ramas in mare parte la fel.

Daca nici inainte modalitatile de cautare nu erau foarte flexibile (spre exemplu, utilizatorul trebuia sa introduca denumiri exacte pana la ultima litera si complete ale institutiilor cautate, desi acestea nu erau unitare in sistem) si necesitau o oarecare dexteritate in folosire, pe noua platforma acestea au fost ingreunate.

Acum, pentru orice interogare a sistemului, utilizatorul trebuie sa introduca un cod CAPTCHA nu doar la prima interogare, ci si de fiecare data cand vrea sa acceseze orice rezultat al cautarii sau sa schimbe pagina rezultatelor returnate.

Anterior relansarii site-ului, codul CAPTCHA era obligatoriu de introdus o singura data pe cautare, nu si la fiecare interogare a rezultatelor sau trecerea la o alta pagina (numarul maxim de rezultate pe o pagina este de 100).

Potrivit rezultatelor din sistem, ultima licitatie legata de dezvoltarea platformei SEAP a fost facuta in octombrie 2012 si atribuita direct prin negociere, fara un anunt de participare, catre UTI Grup SA, pentru un pret de 933.000 de lei (aprox. 210.000 euro).

SEAP a fost dezvoltat si implementat in 2002 de un consortiu format din UTI Systems, Hewlett-Packard Romania, Microsoft Romania si Total Soft si a costat la vremea respectiva 4,5 milioane euro.

  • HotNews.ro a solicitat Ministerului Comunciatiilor un punct de vedere si explicatii privind ratiunea implementarii noilor modificari in platforma SEAP. HotNews.ro va publica raspunsul de indata ce il va primi.

Modificarea platformei SEAP vine la aproape o luna dupa ce sistemul a fost trecut in subordinea noii formate Agentii pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR). Practic, in luna ianuarie 2014, cele trei centre nationale care opereaza acum sisteme informatice de importanta nationala precum sistemul e-guvernare (www.e-guvernare.ro) sau sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) au fost comasate in noua insitutie denumita Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR).