Peste 250 de persoane, majoritatea localnici, au participat, duminica, la un nou protest fata de gazele de sist, organizat pentru prima data in localitatea Paltinis, judetul Vaslui, unde compania Chevron detine unul din cele patru acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de sist, anunta Mediafax. Localnicii si-au manifestat nemultumirile in legatura cu intentia companiei Chevron de a amplasa in zona o sonda de explorare a gazelor de sist.

Pe langa localnici, la miting au participat si activisti de mediu din Vaslui, Barlad si Iasi, insa si sateni din Pungesti si o comuna din judetul Neamt, invecinata cu Paltinis.

Pe langa afisarea unor pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, cum ar fi "Guvernul Romaniei, sponsor oficial Chevron", "Vaslui, judetul Chevron", "Pungesti, poligonul jandarmilor" si "Stop Chevron", protestatarii au scandat lozinci, precum: "Vrem agricultura, nu fractura", "Uniti salvam toata Romania" si "Jos Ponta".

"Aici, la Paltinis, este un adevarat loc de rai, pe care localnicii vor sa-l pastreze asa cum l-a dat Dumnezeu. In ultimii doi ani, oamenii s-au informat si constientizeaza pericolele la care s-ar expune in cazul extragerii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. De aceea, si cei din Paltinis au decis sa organizeze un miting de protest prin care incearca sa-i opreasca compania Chervon sa-si amplaseze in zona sondele, asa cum se intampla la Pungesti", a declarat, duminica, George Silvestrovici, unul dintre organizatorii protestului de la Paltinis.

Reprezentantii Jandarmeriei sustin ca protestul a fost unul autorizat de primarie si s-a desfasurat pe parcursul a doua ore, fara niciun fel de incident.

La sfarsitul lunii ianuarie, compania Chevron a obtinut acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru detinut in judetul Vaslui, in baza caruia va putea face explorare pentru gazele de sist la Puiesti, Agentia pentru Protectia Mediului emitand documentul dupa ce nu a primit nicio contestatie la acest proiect.

Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasata la 1,4 kilometri de cea mai apropiata localitate si la 300 de metri fata de paraul Tutova. Suprafata luata in concesiune de compania petroliera este de aproximativ doua hectare.

Chevron mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui, obtinute in urma cu un an, pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Silistea - Pungesti, Paltinis - Bacesti si Popeni - Gagesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si prima autorizatie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie montata sonda de explorare de la Silistea - Pungesti. Autorizatia a fost acordata de Consiliul Judetean Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, lucrarile de amenajare a platformei fiind incepute efectiv in 2 decembrie 2013.