Iulia Cristina Ionescu, eleva in varsta de 15 ani disparuta miercuri in Capitala in drum spre scoala, a fost gasita sambata dupa-amiaza. Reprezentantii CFR au declarat pentru Mediafax ca adolescenta a fost identificata de un angajat CFR intr-un tren in care a urcat la Suceava, venind spre Bucuresti. Iulia Ionescu a fost coborata din tren de politie la Focsani.

Politia Romana a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca "minora disparuta pe data 12 februarie 2014 pe raza Politiei Capitalei este in acest moment in custodia Politiei Romane si se indreapta spre Bucuresti".

In cursul zilei "am reusit sa stabilim ca minora se afla in judetul Suceava, o echipa specializata a reusit sa identifice minora si in momentul de fata se deplaseaza cu aceasta spre Bucuresti", a precizat Petre Toba, chestorul-sef al Politiei Romane.

Iulia Cristiana Ionescu a fost gasita si cu sprijinul SRI, a subliniat Toba.

Seful Politiei Romane a precizat ca fata a fost gasita de politisti, nu de un angajat al CFR.

"Din datele pe care le avem pana acum, minora nu a fost victima niciunei infractiuni", a precizat chestorul-sef. Acesta a adaugat ca adolescenta a cooperat din primul moment cu autoritatile si ca "de abia astepta sa ajunga acasa la familie".

In momentul in care a fost identificata de catre politie, fata era imbracata in aceleasi haine in care a disparut, a adaugat reprezentantul Politiei Romane. Precizarea vine ca raspuns la o intrebare a presei, in contextul in care purtatorul de cuvant al CFR Calatori a declarat pentru Mediafax ca, atunci cand a fost gasita, Iulia Ionescu era imbracata in vesmant bisericesc.

  • Seful de tren: Fata disparuta era insotita de un calugar in gara Suceava, dar a urcat singura in tren

Iulia Ionescu ar fi fost insotita in gara din Suceava de un barbat in straie monahale, care i-a cumparat biletul de tren pentru Bucuresti, fata urcand singura in tren, dupa ce si-a dat jos hainele calugaresti, in prezent fiind in audieri la Focsani, a declarat pentru Mediafax Cornel Grigoriciuc, seful trenului international Moscova - Bucuresti.

Potrivit sursei citate, fata s-a dezbracat de aceste straie inainte sa urce singura in tren, ramanand in haine civile - pantaloni si o jacheta neagra, ea urcand apoi singura in tren.

Seful de tren a spus ca, in momentul in care a ajuns la fata cu controlul biletelor, a stat de vorba cu ea dupa ce a recunoscut-o ca ar fi adolescenta disparuta, moment in care fata a devenit agitata si si-a sunat mama, spunandu-i ca se intoarce acasa, la Bucuresti.

Fata avea bilet pe ruta Suceava - Bucuresti, care i-a fost cumparat de catre calugar la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catana, seful Politiei TF Suceava.

"S-a eliberat un bilet la ghiseu pentru un barbat in haine monahale. Nu s-a prezentat nicio fata la ghiseu", a spus Catana.

Seful de tren a anuntat Politia la 112, insa adolescenta a fost preluata imediat de o patrula a Politiei Transporturi, aflata in trenul respectiv.

  • Patriarhie: Nu avem deocamdata informatii ca Iulia Ionescu ar fi fost la vreo manastire din Suceava

Potrivit Mediafax, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat ca imediat dupa aflarea vestii ca fata a fost gasita si ca a urcat in tren la Suceava, unde era imbracata in haine de calugarita, Patriarhia a contactat Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor sa verifice daca Iulia Ionescu a plecat de la o manastire de acolo.

Pana in acest moment, nu s-a confirmat ca fata ar fi fost la o manastire din zona, dar verificarile continua, a mai spus Stoica.

  • CFR Calatori: Iulia Ionescu a fost gasita intr-un tren

Purtatorul de cuvat al CFR Calatori, Alina Predescu, a declarat pentru Digi 24 ca fata s-a urcat la Suceava in trenul de Moscova-Bucuresti-Sofia. Adolescenta calatorea cu bilet catre Bucuresti.

"Tanara de 15 ani - Iulia Ionescu - disparuta saptamana trecuta in Bucuresti, a fost identificata in cursul acestei seri, in jurul orei 16:53, de seful trenului international 383 Moscova - Bucuresti Nord - Sofia, la plecarea din statia Pascani. Seful de tren a anuntat imediat organele de Politie, care au urcat in tren in statia Bacau si au coborat cu tanara in statia Focsani" informeaza CFR Calatori, potrivit Agerpres.

Oficiali ai Inspectoratului General al Politiei Romane si ai Ministerului Afacerilor Interne vor sustine o conferinta de presa pe aceasta tema la sediul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti.

Fata era imbracata in vesmant bisericesc, a mai spus Predescu.

Conform unor surse, adolescenta si-ar fi sunat mama in cursul zilei de sambata, plangand, si a rugat-o s-o ierte. Iulia i-ar mai fi spus mamei ca se intoarce acasa din pelerinaj.

*************

Amintim ca Iulia Ionescu s-a despartit de mama ei, miercuri, in jurul orei 12:00, la gura de metrou Eroilor, urmand ca fata sa mearga la Colegiul "Sfantul Sava", de pe strada Berthelot, unde studia in clasa a IX-a, insa ea nu a mai ajuns la scoala.

Eleva in varsta de 15 ani de la Colegiul National "Sf. Sava" din Bucuresti data disparuta oficial incepand de joi, la 24 de ore dupa ce nu a mai ajuns la scoala, ar fi fugit de acasa si ar fi lasat un bilet in care isi explica gestul, anunta Realitatea Tv. La o zi dupa ce tanara a fost data disparuta de politisti si la doua zile dupa ce aceasta a plecat de acasa a aparut informatia ca mama fetei ar fi gasit un bilet in care adolescenta a scris "Vremea este frumoasa, eu am plecat la manastire...".

La nivelul Politiei Capitalei a fost constituit un grup de lucru compus din directorul adjunct al Politiei Capitalei pe linie de investigatii criminale, seful Politiei Sectorului 5 si cate un reprezentant din partea Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Romane si a Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Duhovnicul elevei a fost audiat de politisti si a prezentat anchetatorilor continutul unui mail in care fata de 15 ani il anunta ca doreste sa se calugareasca, potrivit unor surse din Politie.

Potrivit surselor citate, preotul parhoh al Bisericii "Santul Nicolae" Militari, Visarion Alexa, a declarat politistilor ca stia de la Iulia Cristina Ionescu faptul ca aceasta intentiona sa urmeze "o viata monahala" si chiar a pus la dispozitia anchetatorilor un mail primit de la fata in varsta de 15 ani, in care il anunta ca doreste sa plece la o manastire.

In acest context, sursele citate au precizat pentru Mediafax ca politistii au facut o adresa catre Patriarhia Romana pentru a se verifica daca eleva a ajuns la vreuna dintre manastirile din tara. Manastirile nu primesc minori si in cazul in care tanara ar ajunge la o manastire, pasul urmator, potrivit regulamentului, fiind de a anunta autoritatile.

Politistii i-au mai audiat pe parintii fetei, care au dat detalii cu privire la comportamentul si anturajul acesteia. Totodata, ei au luat imaginile surprinse de camerele din zona statiei de metrou Eroilor.

In urma verificarilor, politistii au stabilit ca, in seara zilei de miercuri, adolescenta a ajuns la un magazin din Sectorul 1, unde si-a vandut telefonul mobil, un iPhone 5, si lantisorul din aur. Identificat de autoritati, barbatul care a cumparat telefonul si lantisorul minorei a fost audiat si a povestit ca, ulterior, le-a vandut mai scump unei alte persoane.