Curtea Constitutionala reia sambata dezbaterile privind proiectul de revizuire a Legii fundamentale, dupa ce vineri judecatorii au analizat 52 de articole, anunta Agerpres. Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost inregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuie sa se pronunte pana pe 17 februarie asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale.

Potrivit legii, inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotit/a de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca in termen de 10 zile sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale.

Legea de functionare a CCR prevede ca, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, presedintele Curtii numeste un judecator-raportor si stabileste termenul de judecata.

Curtea se pronunta asupra proiectului cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor, iar decizia se comunica celor care au initiat propunerea legislativa ori, dupa caz, reprezentantului acestora.

Proiectul de lege sau propunerea legislativa se prezinta Parlamentului numai impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

Legea mai prevede ca in termen de cinci zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei CCR se pronunta, din oficiu, asupra acesteia.

In 4 februarie, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat in unanimitate proiectul de modificare a Legii fundamentale.

Membrii comisiei au analizat observatiile Consiliului Legislativ si pe cele ale Comisiei de la Venetia si au adoptat mai multe amendamente.

Presedintele comisiei, Crin Antonescu, a anuntat atunci ca proiectul va fi trimis Guvernului, Curtii Constitutionale si Comisiei de la Venetia, dupa care va intra in dezbaterea Camerelor Parlamentului.

Comisia a decis ca Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie, iar interceptarile telefonice pot fi dispuse de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei numai in cursul procesului penal. De asemenea, comisia a stabilit ca Parlamentul poate fi dizolvat de presedinte in cazul in care Legislativul nu a acordat votul de incredere pentru investitura a trei guverne succesive si ca seful statului nu este obligat sa consulte Parlamentul pentru a cere poporului sa-si exprime vointa prin referendum.