Mai multe organizatii ce militeaza impotriva discriminarii au transmis, vineri, conducerii PNL o scrisoare deschisa prin care cer acestui partid sa condamne asocierea primarului liberal al Timisoarei, Nicolae Robu, cu Noua Dreapta. Ei se refera la includerea acestei miscari, de catre primarul Robu, in Board-ul Presedintilor Partidelor Politice, organism consultativ menit sa sustina candidatura Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana.

In scrisoarea lor, cele zece organizatii neguvernamentale din Coalitia Antidiscriminare cer PNL sa se delimiteze public de gestul primarului Robu si sanctionarea acestuia pe linie de partid. ONG-urile considera ca "demersul primarului Nicolae Robu este de natura nu numai sa creeze o asociere de imagine intre Partidul National Liberal si miscarea Noua Dreapta dar si sa contribuie la notorietatea acesteia si-i valideaza moral actiunile extremiste".

Scrisoarea deschisa:

Solicitam PNL sa condamne asocierea primarului Timisoarei cu Noua Dreapta

Stimate domnule Presedinte Crin Antonescu,

Stimate domnule Prim-vicepresedinte Klaus Werner Iohannis,

Stimate domnule Secretar General Eduard Hellvig,

Organizatiile membre ale Coalitiei Antidiscriminare doresc sa va atraga atentia asupra includerii de catre primarul Timisoarei, Nicolae Robu, membru al Partidului National Liberal, a liderilor miscarii nationaliste si extremiste Noua Dreapta in Board-ul Presedintilor Partidelor Politice, organism consultativ creat cu scopul sustinerii candidaturii municipiului Timisoara la titlul de Capitala Culturala Europeana.

Miscarea Noua Dreapta, care nu este partid politic, a organizat anual marsul dedicat memoriei liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, precum si numeroase alte marsuri, manifestatii si contramanifestatii homofobe si xenofobe, manifestarile acesteia gasindu-se de multe ori la limita libertatii de exprimare. Mai mult, printre obiectivele miscarii, asa cum sunt ele enuntate pe site-ul acesteia, se gasesc unele care sunt in contradictie cu drepturile omului si cu valorile democratice:

  • Protejarea familiei traditionale si combaterea initiativelor ce vizeaza legalizarea casatoriilor si adoptiilor homosexuale.
  • Stoparea ofensivei sectelor.
  • Reincriminarea defaimarii Tarii si a Natiunii.

Pe langa acestea, Miscarea Noua Dreapta s-a evidentiat printr-un discurs anti-romi de factura extremista si prin faptul ca a devenit o referinta constanta in rapoartele anuale privind drepturile omului realizate de Departamentul de Stat American referitoare la Romania, unde aceasta miscare este asociata ideologic cu Garda de Fier.

Consideram ca demersul primarului Nicolae Robu este de natura nu numai sa creeze o asociere de imagine intre Partidul National Liberal si miscarea Noua Dreapta dar si sa contribuie la notorietatea acesteia si-i valideaza moral actiunile extremiste.

Prin urmare, organizatiile semnatare solicita delimitarea publica a Partidului National Liberal de gestul primarului Nicolae Robu si sanctionarea acestuia pe linie de partid.

Cu deosebita consideratie,

Coalitia Antidiscriminare:

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia ACCEPT

ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Liga Pro Europa

Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia

Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii

Institutul pentru Politici Publice

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Fundatia Roma Education Fund Romania