Prefectura Vaslui a respins cererea celor peste o mie de localnici din Pungesti care au solicitat organizarea unui referendum pentru demiterea primarului Mircea Vlasa, pe motiv ca acesta nu le mai reprezinta interesele, dupa ce a concesionat un teren firmei Chevron pentru explorarea gazelor de sist, relateaza Mediafax.

Cererea de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului comunei vasluiene Pungesti, Mircea Vlasa, semnata de peste o mie de localnici, a fost respinsa de Prefectura Vaslui, pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru desfasurarea unei astfel de actiuni.

"In urma analizarii cererii sub aspectul motivelor invocate de initiatorii organizarii referendumului, apreciem ca acestea nu pot fi retinute sub aspectul nesocotirii de catre primar a intereselor generale ale colectivitatii locale sau al neexercitarii de catre acesta a atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului. Astfel, se afirma ca primarul comunei Pungesti nu a consultat cetatenii in legatura cu exploatarea gazelor de sist. Acest aspect nu poate fi retinut, in conditiile in care primarul comunei Pungesti a initiat un proiect de hotarare privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice pe teritoriul comunei Pungesti, care a fost aprobat de Consiliul Local (CL) Pungesti pe 27 februarie 2013 (n.r.- hotarare revocata ulterior tot de CL Pungesti, la solicitarea Prefecturii, din cauza nerespectarii conditiilor legale). Totodata, in legatura cu afirmatia ca domnul primar Mircea Vlasa are ᅡo conduita nedemna de un primar in functieᅡ, amintim, pe de o parte, ca aspectele sustinute in cerere nu se regasesc intre cererile prevazute de lege, iar pe de alta parte ca acestea trebuie adresate si probate in fata organelor abilitate de lege sa efectueze cercetarile necesare stabilirii situatiei de fapt", se arata in motivarea Prefecturii Vaslui.

Un numar de 1.004 persoane au depus la Prefectura Vaslui, in noiembrie 2013, documentele prevazute de lege pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului in functie, Mircea Vlasa, pe motiv ca acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma sa inceapa explorarea gazelor de sist. In solicitarea depusa la Prefectura Vaslui se arata, printre altele, ca actualul edil nu mai reprezinta interesele localnicilor, in conditiile in care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de sist in comuna. Mai mult decat atat, semnatarii cererii subliniau ca primarul Mircea Vlasa a concesionat catre firma Chevron suprafata de 1,92 hectare de teren, pe care compania petroliera urmeaza sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.