Comisia Europeana a publicat un studiu independent privind integrarea cetatenilor mobili din UE concentrat pe sase orase. Studiul releva faptul ca cetatenii Uniunii se deplaseaza in alte tari din spatiul european, in principal, pentru oportunitati legate de locul de munca si sunt, in medie, mai tineri si capabili sa isi gaseasca un loc de munca. Adesea cetatenii mobili sunt supracalificati pentru locurile de munca pe care le ocupa si pot si retribuiti cu mai putin bani. Totodata, din datele colectate reiese ca acest aflux de mana de munca tanara a avut un impact economic pozitiv asupra oraselor vizate.

Studiul se concentreaza pe sase orase europene, alese pe criteriul componentei multinationale a populatiei lor: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga si Torino. Potrivit studiului, in cazul tuturor celor sase orase, afluxul de cetateni UE in varsta de munca, tineri, a avut un impact economic pozitiv.

Comisie Europeana prezinta exemplul orasului Torino unde, conform unei evaluari locale, veniturile fiscale colectate de la cetatenii straini, in general, au adus un beneficiu net de 1,5 miliarde de euro pentru finantele publice nationale.

Studiul releva si faptul ca noii veniti au contribuit la acoperirea lacunelor de pe pietele locale ale muncii, la cresterea economica in noi sectoare si la compensarea efectelor cauzate de imbatranirea populatiei.

Un aspect evidentiat de studiu este ca cetatenii mobili sunt adesea supracalificati pentru locurile de munca pe care le ocupa, pot fi retribuiti cu mai putini bani si, in acelasi timp, nu beneficiaza de acces la locuinte si educatie, in aceleasi conditii.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, a aratat in cadrul unei conferinte a primarilor pe aceasta tema ca "libera circulatie este un avantaj pentru Europa, pentru cetatenii si economiile sale. Intrᅡadevar, in unele orase pot exista provocari care trebuie sa fie abordate. Cu toate acestea, nu ar fi raspunsul potrivit la problematica privind dreptul la libera circulatie. Cred ca trebuie sa lucram impreuna - la nivel european, national si local - pentru a transforma provocarile in oportunitati".

Reding a oferit asigurari ca la nivelul Comisiei se depun eforturi pentru a acorda asistenta statelor membre in abordarea tuturor provocarilor legate de libera circulatie.

Principalele constatari ale studiului:

  • cetatenii UE se deplaseaza in principal din motive ce tin de oportunitatile legate de locul de munca si sunt, in medie, mai tineri si mai activi din punct de vedere economic comparativ cu populatia locala din orasele analizate;
  • afluxul de cetateni UE in varsta de munca, mai tineri, in orasele selectate contribuie la abordarea provocarilor demografice cauzate de imbatranirea populatiei si de diminuarea fortei de munca;
  • acestia contribuie, de asemenea, la acoperirea lacunelor de pe piata muncii, prin ocuparea, mai ales, a unor locuri de munca care presupun calificare scazuta (Torino si Hamburg), favorizand dezvoltarea de noi sectoare (precum TIC in Dublin) sau prin contributia la crearea de noi proiecte antreprenoriale (ca in Torino si Hamburg).

Studiul evidentiaza cateva provocari:

  • cetatenii mobili sunt de cele mai multe ori supracalificati comparativ cu resortisantii (ocupand locuri de munca sub nivelul lor de calificare), ceea ce ar putea implica o irosire a competentelor, atenuand beneficiile potentiale ale mobilitatii in interiorul UE;
  • in unele cazuri s-au identificat diferente salariale intre resortisanti si cetatenii UE mobili (care, cel mai adesea, castiga mai putin), desi dovezile sunt destul de restranse;
  • cetatenii mobili nu beneficiaza intotdeauna de aceleasi oportunitati in ceea ce priveste locuintele si incluziunea copiilor in scoli, desi sunt incadrati in munca si platesc taxe si impozite.

Studiul a fost prezentat cu ocazia unei reuniuni la care au participat peste 100 de primari si reprezentanti ai autoritatilor locale din intreaga Europa, care s-au intalnit pentru a discuta provocarile si oportunitatile actuale legate de libera circulatie a cetatenilor UE in Uniunea Europeana, sopul fiind facilitarea schimbul de cele mai bune practici intre autoritatile locale in ceea ce priveste punerea in aplicare a normelor privind libera circulatie si abordarea provocarilor legate de incluziunea sociala.

Studiul analizeaza politicile care au ca obiectiv incluziunea economica si sociala a cetatenilor mobili din UE, precum si promovarea unei culturi primitoare si a unei atitudini pozitive fata de resortisantii straini. Acesta a analizat politicile in domeniul ocuparii fortei de munca, spiritul antreprenorial, locuintele, educatia, dialogul intercultural, atitudinea fata de migratie si participarea la viata urbana.