Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti ca documentele solicitate de DNA privind ordonanta de urgenta referitoare la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara sa fie trimise procurorilor, anunta Agerpres.

"S-a votat. Vom da punctul nostru de vedere Biroului permanent, cum ca este legal sa prezentam aceste documente cu mentiunea ca ele sunt afisate pe site si sa inseram si in acel punct de vedere scris si prevederile articolului 72 din Constitutie si celelalte observatii cu privire la corespondenta", a declarat Ciprian Nica, vicepresedinte al Comisiei juridice.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca Directia Nationala Anticoruptie a cerut sa i se puna la dispozitie documente referitoare la ordonanta de urgenta privind infiintarea ASF folosind un mod de comunicare care nu este corespunzator cu democratia si cu statul de drept.

"Nu am primit un document oficial din partea procurorului-sef al DNA, asa cum facea doamna Kovesi. Am primit din partea unui procuror de sectie vineri o solicitare, astazi am introdus-o pe ordinea de zi. Ni se cer imperativ documente legate de votul si dezbaterea pe proiectul cu ordonanta ASF. Am cerut de urgenta Comisiei juridice sa ne dea un punct de vedere pe aceasta tema si am primit mandat din partea Biroului permanent sa am o discutie cu ministrul Justitiei si cu procurorul general", preciza Zgonea.

Potrivit documentului dezbatut in Biroul Permanent, Camera Deputatilor trebuie sa predea pana marti, la ora 12, la sediul DNA, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, rapoartele intocmite de comisiile de specialitate, avizele date de comisiile de specialitate, inregistrarile audio si procesele-verbale ale sedintelor comisiilor, identitatea persoanelor care au participat la sedintele respective - atat membri, cat si invitati -, o copie a registrelor de corespondenta.

"Prezentarea si predarea se va face in data de 11 februarie, ora 12,00, la sediul DNA, persoana de contact subcomisar Lucian Huiban", se arata in document.

Procurorii DNA verifica modul in care in anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta. Detalii despre aceasta ordonanta de urgenta apar in referatul prin care DNA a solicitat instantei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea si a lui Marian Mirzac, membru neexecutiv in Consiliul de conducere al ASF.

Anchetatorii sustin ca Mirzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenta si ocuparea functiei de vicepresedinte al ASF, situatie in care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurari Carpatica Asig SA, controlata de Ilie Carabulea.