Presedintele Traian Basescu a declarat joi, dupa ce primarul municpiului Cluj-Napoca a anuntat ca a decis sa faca parte din Fundatia Miscarea Populara, ca a avut o relatie foarte buna cu acesta in perioada in care a ocupat functie de prim-ministru. "Am fost doi parteneri extraordinari in momente in care tara avea nevoie de doi barbati care sa isi asume trecerea prin criza", a declarat presedintele, adaugand ca la acea vreme a avut curaj, cu premierul Emil Boc, sa ia tara in spate si sa o treaca prin criza.

Traian Basescu a participat, duminica, la o dezbatere publica organizata de Fundatia Miscarea Populara la Cluj-Napoca, la care au luat parte, printre altii, Elena Udrea si Emil Boc.

Traian Basescu, despre Emil Boc:

  • Despre relatia presedinte - prim-ministru Emil Boc s-au scris foarte multe si de multe ori umilitor pentru amandoi. Vreau sa stiti ca am fost doi parteneri extraordinari in momente in care tara avea nevoie de doi barbati care sa isi asume trecerea prin criza.
  • Imi aduc aminte cate zile, cate nopti am petrecut impreuna discutand cu privire la solutii. Imi aduc aminte ca am analizat, spre exemplu, la momentul crucial mai 2010 si varianta unor solutii care nu ne-ar fi dus nicaieri si puteti vedea tari in care oamenii politici nu au avut curajul sa ia masurile necesare la momentul potrivit si despre care au zis de vreo cinci, sase ani ca sunt in criza si le tot continua criza.
  • Decizia cruciala, nu aveam bani pentru 300.000 de salariati si nu ii aveam pe termen lung. A fost o discutie lunga, reducem salariile sau anuntam ca inchidem 300.000 de posturi si trimitem oamenii in somaj? Iar decizia a fost una a solidaritatii. Intrebarea pe care a pus-o Emil: "Si ce facem cu ei, din ce traiesc?" Am decis impreuna sa facem o reducere a salariilor si sa nu dam pe nimeni afara.
  • Va aduceti aminte propagandistic cat rau ni s-a facut si cu asta, pentru ca si aici trebuie sa o spunem: nici partidul nu a avut curaj sa sustina masurile pe care le-a luat Guvernul. Daca bine imi aduc aminte se mai vedeau pe la televizor, in afara de presedinte si Emil Boc, care erau terfeliti de sus pana jos, se mai vedeau Gelu Visan si Elena Udrea, care mai aveau curaj sa... in rest toata lumea era pitita si asteptau sa vada ce se intampla.
  • O sa va mai spun un lucru si cu pensiile. Este o minciuna ca s-au redus pensiile pentru ca nu s-au redus, dar a ramas un cliseu. Nu am putut sa o facem. Dar daca s-ar fi facut, se facea tot temporar, iar astazi nu aveam TVA de 24%, ci ramanea 19%. 
  • Asta a fost intentia noastra. O reducere temporara fara sa ne atingem de fiscalitatea directa, de care nu ne-am atins pana la urma, dar si de cea indirecta, care era TVA.
  • Spuneti, azi, in ce conditii au pierdut mai mult pensionarii? Cu siguranta in conditia aplicarii unui TVA de 24%, pentru ca acesta este foarte greu reversibil, spre deosebire de o masura temporara legata de pensii, care ne-ar fi permis sa le platim tuturor pensiile.
  • Sunt multe alte lucruri care ne-au legat, as spune nu cu aroganta, dar o spun pentru ca o gandesc. Am avut curaj impreuna cu premierul sa luam tara in spate si sa o trecem intr-un an si jumatate prin criza, ceea ce putini au avut curaj sa faca in Europa si am dat din nou posibilitatea ca tara sa-si reia cresterea economica. Asa firava cum este ea.
  • Am pus capat rapid, prin masuri dureroase, dar necesare, si pe care va rog sa ma credeti ca si eu si Emil le-am anticipat ca dificultate din punct de vedere al nostru personal, din punct de vedere al propagandei care se va face, din punct de vedere al pierderilor pe care le va avea partidul pe care Emil il reprezenta, iar pe mine ma sustinuse in alegeri.
  • Am vrut sa subliniez ca sunt lucruri si multe altele, sunt lucruri care pe mine si Emil ne leaga mai puternic decat orice, pentru ca viata ne-a adus in niste functii in care aveam responsabilitatea tarii si, in afara de noi, nimeni, repet, nimeni, nu avea nici dreptul si nici nu putea sa si le asume. Aceste momente prin care trec doi oameni politici vreau sa va asigur ca ii leaga pentru totdeauna.
  • Faptul ca Emil a acceptat sa vina in fundatia pe care eu am initiat-o este o proba in acest sens si sunt convins ca impreuna vom reusi sa continuam procesele de modernizare a tarii.