Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, cu ocazia unei conferinte organizate la Cluj-Napoca de Fundatia Miscarea Populara, ca actiune politica a USL din ultimul an a evidentiat instabilitatea reformelor, "faptul ca revenirea la o justitie controlata este un lucru care se poate intampla". Seful statului a adaugat ca institutiile statului au rezistat la "atacul din vara lui 2012 si la 'martea neagra', dar nimeni nu crede, nici macar eu, ca la o presiune continua si indelungata, institutiile vor rezista la infinit", acestea fiind atacate, mai nou, prin modificarea regulamentelor de functionare.

"Este un lucru pe care actiunea politica a USL-ului l-a relevat: instabilitatea reformelor si acesta este, poate, cel mai grav lucru. Faptul ca revenirea la o justitie controlata este un lucru care se poate intampla, deci ireversibilitatea reformelor in justitie nu este garantata, din pacate, prin actiunea oamenilor politici, iar acest lucru ingrijoreaza cel mai mult", a declarat presedintele.

Seful statului a mentionat ca toate rapoartele Uniunii Europene subliniaza faptul ca institutiile statului roman au rezistat la atacul din vara anului 2012, dar si la atacul din martea neagra, decembrie 2013. "Institutiile au rezistat, dar nimeni nu crede, nici macar eu, ca la o presiune continua si indelungata institutiile vor rezista la infinit, a adaugat Basescu.

Potrivit presedintelui, cedarea institutiilor se va produce ca urmare a atacului prin modificarea regulamentului de functionare.

"Au incercat prin numiri, nu au reusit la Inalta Curte. Au avut o prestatie indoielnica la numirile de procurori, spre exemplu, dar au inteles ca nu pot pune sub control justitia prin numiri, cum nu pot pune sub control institutii de forta ale statului prin numiri - si asta intra la stabilitatea institutiilor - si atunci trec la modificari de legi, ceea ce pot face cu majoritatea pe care o au", a aratat Basescu.