Autocarul implicat in accidentul din Ungaria, in care se aflau 26 de pasageri, este inmatriculat in judetul Harghita si plecase vineri de la Baile Homorod spre localitatea Pecs, inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier urmand sa faca un control la sediul firmei operatoare, informeaza Ministerul Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a cerut unei echipe de experti de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) Arad si Timisoara sa mearga de urgenta la locul unde s-a produs accidentul in care a fost implicat un autocar inmatriculat in judetul Harghita, se arata intr-un comunicat de presa al MT, citat de Mediafax.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), in autocar se aflau inregistrati 26 de pasageri, care plecasera vineri de la Baile Homorod spre localitatea Pecs, din Ungaria.

"Autobuzul implicat in accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricatie 1998 si este clasificat la o stea. Firma operatoare are din anul 2011 licenta de transport persoane, iar soferul care se afla la volan este detinator al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil pana la data de 15.09.2015", a precizat MT.

Potrivit sursei citate, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica transportul de persoane efectuat de aceasta.

Accidentul in care a fost implicat autocarul romanesc a avut loc pe autostrada M6 din Ungaria, vineri, in jurul orei 20.14, 22 de pasageri fiind raniti, dintre care trei romani. Potrivit primelor informatii, autocarul a cazut intr-un canal adanc de zece metri de pe marginea drumului si s-a rasturnat pe o parte.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuntat, intr-un comunicat transmis in noaptea de vineri spre sambata, ca doar trei dintre cele 22 de persoanele ranite in accidentul din Ungaria au cetatenie romana.

"Potrivit datelor transmise recent la Departamentul pentru Situatii de Urgenta de echipa consulara aflata in Ungaria si a verificarilor efectuate asupra cetateniei persoanelor implicate in accident, rezulta ca, din cei 22 raniti, doar trei au cetatenia romana", anunta MAI.

Dupa evaluarea facuta la cele doua spitale din Pecs si Mohacs unde au fost transportati ranitii, medicii au stabilit ca cele trei persoane cu cetatenie romana, doi adulti si un minor, nu prezinta leziuni grave, care sa le puna viata in pericol, potrivit MAI.

Printr-o decizie comuna a Ministerului Afacerilor Interne si a Ministerului Sanatatii, s-a dispus trimiterea de urgenta in Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici si un asistent, condusa de catre medicul sef SMURD pe Regiunea Vest", iar, "in functie de evaluarea completa a situatiei medicale" a persoanelor ranite, "se va lua hotararea aducerii acestora in tara sau continuarea tratamentului de specialitate in" tara vecina, a precizat MAI.

De asemenea, Politia Arad a trimis o echipa pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani si al autoritatilor maghiare care efectueaza cercetarea la fata locului.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne a fost sesizat de catre atasatul de afaceri interne despre accident. Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si al atasatului de afaceri interne roman in Ungaria se mentine legatura cu autoritatile maghiare, pentru a fi permanent la curent cu situatia cetatenilor romani, a mai aratat MAI.

Cel putin 22 de persoane au fost ranite la bordul unui autocar inmatriculat in Romania, care a iesit de pe autostrada M6 in apropiere de Mohacs, in sudul Ungariei, vineri seara, a anuntat un purtator de cuvant al autoritatii pentru gestionarea dezastrelor, citat de MTI.

Autocarul efectua o cursa speciala.

Anett Kasza a declarat ca la bordul vehiculului se aflau atat adulti, cat si copii. Trei persoane au fost ranite grav, iar 19 au rani usoare. Toti ranitii au fost spitalizati.

Pal Gyorfi, purtatorul de cuvant a serviciului national ungar de ambulanta a declarat ca la bordul vehiculului erau 19 adulti si trei copii, inclusiv un bebelus in varsta de trei luni. Acesta a fost transferat la spital pentru monitorizare. Gyorfi a afirmat ca doar patru-cinci persoane au suferit rani mai grave.

In urma accidentului, autoritatile au inchis tronsonul de autostrada pe care a avut loc accidentul pentru operatiunile de salvare.