A fost timp de cinci ani in Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford, a ajuns director al sectiei de neurochirurgie spinala - operatii minim invazive al Centrului Medical Universitar Stanford la doar 36 de ani, s-a intors in Romania pentru a fonda o clinica specializata in neurochirurgie si de jumatate de an medicul neurochirurg Stefan Mindea asteapta ca diploma de medic in Statele Unite ale Americii sa ii fie echivalata si in Romania. Situatia doctorului Stefan Mindea, care de 6 luni de cand a venit in tara nu a operat in Romania pentru ca studiile nu ii sunt recunoscute, a fost facuta public joi, 6 februarie, de directorul executiv al clinicii Brain Institute, doctor Ionut Patrahau, in cadrul unei conferinte de presa.

Stefan MindeaFoto: Spitalulmonza.ro
  • Surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca imediat dupa ce spitalul a facut publica aceasta situatie, reprezentanti ai Ministerului Educatiei l-au contactat pe medic pentru a-i transmite ca saptamana viitoare echivalarea va fi realizata.

Timp de sase luni, doctorul Stefan Mindea a asteptat sa ii fie echivalata in Romania diploma de medic din Statele Unite ale Americii, lucru care nu s-a intamplat nici in prezent, a declarat joi directorul executiv al clinicii Brain Institute, doctor Ionut Patrahau, in cadrul unei conferinte de presa despre clinica din cadrul Spitalului Monza, relateaza Agerpres.

Absolvent al Northwestern University Medical School din Chicago si cu specializare in neurochirurgie la Northwestern Memorial Hospital si la Stanford University School of Medicine, Stefan Mindea a ajuns in 2010 director al sectiei de neurochirurgie spinala - operatii minim invazive al Centrului Medical Universitar Stanford si Clinical Assistant Professor in chirurgia spinala minim-invaziva la aceeasi institutie (Sursa). Timp de cinci ani consecutivi (2009-2012), medicul a fost premiat in Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford (Sursa).

S-a intors in Romania pentru a fonda alaturi de medicul neurochirurg Sergiu Stoica si de medicul anestezist Anca Visan o clinica medicala privata non-profit, insa nu poate opera in tara din cauza faptului ca diplomele sale de studii nu au fost echivalate inca de Ministerul Educatiei Nationale, desi a depus toate actele inca de acum 6 luni.

Mindea locuieste in prezent in Romania alaturi de sotia sa si cei cinci copii ai lor, iar printre motivele intoarcerii sale se numara prietenia cu Sergiu Stoica si dorinta de a participa la "modernizarea chirurgiei romanesti", a declarat acesta in cadrul conferintei de presa, citat de Agerpres.

Doctorul Stefan Mindea a declarat pentru Digi24: "Eram promovat ca sef la sectia de neuro-oncologie si oncologie spinala la varsta de 35 de ani si sef de sectie la operatii minim invazive la varsta de 36 de ani. Mi s-a spus ca eram cel mai tanar sef din istoria neuro-chirurgiei in Facultatea Stanford".

In Romania, medicul sustine ca trebuie schimbat modul de abordare a pacientului, care "trebuie sa fie respectat, trebuie sa il abordezi cu caldura pentru ca totusi sufera, e bolnav. Si afecteaza si psihologic boala si e foarte important sa nu abordezi intr-un mod foarte tehnic pentru ca totusi e o fiinta".

Mindea face, la 38 de ani, operatii pe creier pe care la nivel mondial numai cativa specialisti le pot face, noteaza Digi 24. In Romania, activitatea medicului este insa oprita de Ministerul Educatiei, care nu a transmis inca raspunsul la dosarul acestuia de echivalare a studiilor.

Amintim ca HotNews.ro a relatat la finalul anului trecut situatia unei familii intoarse din Statele Unite ale Americii, care dupa ce a vazut ce teste trebuie sa sustina copilul lor - licean - pentru a-i fi echivalate studiile in Romania a decis sa plece inapoi in SUA, la 5 luni de la instalarea in tara. Motivul pentru care acea familie a ales sa vorbeasca public despre calvarul procedurilor a fost speranta ca Ministerul va schimba modalitatea de echivalare si alti cetateni romani din strainatate nu vor mai trece prin aceleasi proceduri pentru recunoastere studiilor.

Citeste si: