"Neinscriptionarea bilingva a unitatilor de invatamant din Municipiul Tg. Mures constituie discriminare directa", a decis Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Consiliul anunta ca l-a sanctionat pe primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, cu amenda contraventionala de 8.000 lei si cu obligatia de a publica decizia CNCD in doua ziare locale, in limba romana si in limba maghiara.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis astazi, 5 februarie, in sedinta de solutionare de petitii ca "neinscriptionarea bilingva a unitatilor de invatamant din Municipiul Tg. Mures constituie discriminare directa, conform art. 2, alin. (1) si art. 10 (h), din O.G. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

In acest caz, la CNCD a fost depusa o petitie formulata de catre Miscarea Angajament Civic. In urma analizei situatiei, primarul Dorin Florea a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 8.000 lei si cu obligatia de a publica decizia Consiliului in doua ziare locale, in limba romana si in limba maghiara. Decizia a fost luata in unanimitatea membrilor Colegiului director prezenti la sedinta.

Miscarea Angajament Civic a sesizat CNCD si in 2010 cu privire la "drepturile lingvistice ale copiiilor maghiari", iar Consiliul le-a dat dreptate si atunci, potrivit ONG-ului.

De asemenea, primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a mai fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si anul trecut, pentru declaratii care incalca dreptul la demnitate al persoanelor apartinand comunitatii rome. (Detalii aici)