Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), face un apel public catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, pentru a introduce in scoli materia "Educatie Media". "Observ valul de imagini si informatii 'livrate' grobian catre publicul tanar, vulnerabil si credul, lipsit de minima protectie a institutiilor statului", noteaza Jucan intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit acestuia, doua studii realizate la comanda Comisiei Europene arata ca Romania este "cotata ca fiind cel mai putin avansata in domeniul educatiei media".

Ce urmaresc copiii la televizorFoto: MorgueFile.com

Comunicatul integral transmis de Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA):

"Anul trecut, in data de 8 martie, Consiliul National al Audiovizualului a organizat la Palatul Parlamentului o dezbatere ce a avut ca tema impactul televiziunii asupra minorilor. La aceasta reuniune a participat si ministrul educatiei nationale Remus Pricopie, prilej cu care am propus public introducerea in curicula scolara a materiei 'educatie media'.

Astazi, la aproape un an de la aceasta propunere pe care am formulat-o si pe care am sustinut-o permanent, constat nu doar ca nimic nu a prins contur in cadrul Ministerului educatiei nationale dar, in calitate de membru al Consiliului National al Audiovizualului, observ valul de imagini si informatii 'livrate' grobian catre publicul tanar, vulnerabil si credul, lipsit de minima protectie a institutiilor statului. Da, deocamdata Consiliul National al Audiovizualului a facut prea putin in acest sens, dar nu neaparat pentru ca a intentionat acest lucru. Ceea ce doresc sa transmit prin acest comunicat este apelul public pe care il transmit ministrului Pricopie pentru augumentarea curiculei scolare cu acest proiect numit "educatie media in scoli".

Aceasta propunere nu este o noutate descoperita recent. Directiva Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, din anul 2010, privind serviciile mass-media, in deschidere, la punctul numarul 47, solicita statelor membre U.E. sa introduca 'educatia in domeniul mass-media, vizand aptitudinile, cunostintele si capacitatea de intelegere, care permit consumatorilor sa utilizeze mass-media in mod eficient si in conditii de siguranta'.

Mai mult, in doua studii de profil realizate la comanda Comisiei Europene in anul 2009 si 2010, Romania este prezentata cu rezultate extrem de slabe, plasata la baza ierarhiei si cotata ca fiind cel mai putin avansata in domeniul educatiei media. In studiul la care fac referire, la pagina 70, se arata ca diferentele dintre statele avansate in domeniul educatiei media si cele aflate la nivelul de baza reprezinta un raport de unu la patru, iar aceste discrepante notabile dintre tari rezulta dintr-o evidenta lipsa de coeziune intre politicile de educatie media, sistemul de educatie si initiativele societatii ceivile. (Cel mai inalt nivel este acordat Finlandei cu un punctaj de 140, Romania fiind cotata cu 40)

Comisia Europeana a pus la dispozitia statelor membre, inclusiv Romaniei, un proiect pilot de evaluare a competentelor in domeniul media. Putem folosi aceasta oportunitate in folosul tinerilor despre care mediul politic declara mereu ca reprezinta o prioritate, dar care nu beneficiaza aproape niciodata masuri concrete.

Ieri, 3 februarie 2014, am primit din partea a 22 de asociatii, printre care si 'APES - Asociatia parintilor pentru o educatie sanatoasa', un memoriu-protest legat de continutul difuzat pe un anumit canal destinat copiilor care, in opinia acestora, aduce grave atingeri educatiei tinerilor. Constat ca cel putin o parte a societatii civile reactioneaza si propune solutii.

Domnule ministru Pricopie, in numele valorilor exprimate mai sus, dar mai ales in numele generatiei tinere careia trebuie sa ii fie predata democratia castigata acum 25 de ani, va solicit sa luati in considerare aceasta stare de fapt, va solicit sa acordati atentie acestor probleme semnalate inclusiv la nivelul institutiilor europene si va solicit sa acordati sprijin total acestui proiect numit 'educatie media in scoli'".

Citeste si: