UPDATE RAPORTUL Ministerului Transporturilor in cazul accidentului din Apuseni: De ce nu a convocat Ministerul comitetul de urgenta/STS:Coordonatele de latitudine si longitudine mentionate in acest raport nu au provenit de la noi
Comitetul de urgență este convocat numai dacă numărul victimelor este mai mare de zece.
Ultimele informaţii referitoare la tragedia din Munţii Apuseni sunt contradictorii. În timp ce Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale susţine că a dat coordonatele ariei de căutare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă spune că a avut informaţii precise privind localizarea aeronavei chiar de la STS. Însă angajaţii ISU Cluj nu au ştiut să le citească, întrucât erau transmise într-un format necunoscut.
Mai grav, nici controlorii de zbor nu au ştiut cum să transforme datele furnizate de pe telefonul mobil al unui supravieţuitor.
Discuţie ISU - ROMATSA
ora: 18.51
Sup. sală: Vă salut, de la centrul de dirijare a zborurilor.
ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastră, dar încă nu au ajuns colegii acolo.
Sup. sală: Dar coordonatele geografice aveţi dumneavoastră de acolo?
ISU Cluj: Am.
Sup. sală: Mi le spuneţi şi mie?
ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023. Longitudine 22,98421.
Sup. sală: Dar de unde le aveţi pe acestea?
ISU Cluj: De la STS.
Sup. sală: Au un format care nu ne este familiar nouă. Când aveţi veşti vă rog să mă sunaţi.
ora 19.01
Sup. sală: Spuneţi-mi, coordonatele acelea pe care mi le-aţi transmis dumneavoastră într-un format care nouă nu ne este familiar. Nu aveţi o transformare în format cu minute, secunde?
ISU Cluj: Nu.
Sup. sală: Şi nu ştiţi cum se transformă?
ISU Cluj: Nu ştiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele acestea.
Informaţiile apar într-un raport al Ministerului Transporturilor. Ministrul Ramona Manescu a recunoscut marţi, la mai două săptămâni de la accidentul aviatic, că nu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru că nu a fost un accident major.
"În momentul în care ROMATSA a primit datele certe de la ISU, coordonate cu locul prăbușirii, ISU a preluat coordonarea pentru căutare și salvare la sol, din acel moment ISU a fost coordonatorul misiunii", a declarat Manescu.
UPDATE Contactat de HotNews.ro in legatura cu informatiile din acest raport, purtatorul de cuvant al STS, colonelul Adrian Fulea, a declarat: "Coordonatele de latitudine si longitudine mentionate in raportul de ancheta al Ministerului Transporturilor nu provin de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale".
El nu a facut alte precizari si nici nu a mentionat alte institutii de la care ar fi putut proveni coordonatele.
Este al doilea raport privind accidentul aviatic care arată modul defectuos în care a fost gestionată salvarea victimelor. Administraţia Serviciilor de Trafic Aeriene ROMATSA aruncă vina şi pe supravieţuitori, care ar fi creat confuzie atunci când au furnizat coordonatele accidentului.
VIDEO Ramona Manescu, despre accidentul aviatic din Apuseni: Nu cred ca STS, in mod voit, a dat niste coordonate eronate
VIDEO Dosarul accidentului aviatic din Apuseni, trimis la Parchetul Militar
Apelurile localizate de STS: ISU Cluj a preluat localizarea celui de-al doilea numar de telefon dupa mai bine de doua ore / Cum arata hartile STS pentru localizarea apelurilor date de victimele accidentului aviatic din Apuseni
Miza STS: leac pentru frica aparatcikului PSD
Sorin Ianceu spune ca a sunat la 112 si a dat coordonatele zonei in care s-a prabusit avionul, indicand si localitatile. STS sustinea ca medicul nu a sunat la 112
STS sustine ca nu a primit coordonate geografice de la medicul Radu Zamfir: Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si ne-a transmis ora afisata pe telefonul mobil, nu coordonatele

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Iar apare sts-ul cu minciuni pentru a-l apara pe stapan...si a ramane in continuare sa-l slujeasca pe primul demis al tarii.:))
ca totusi sts-ul a zis clar ca nu au avut coordonatele, au localizat o celula in baza unei antene, acestea ori fi coordonatele antenei...
INCOMPETENTI PLATITI CU MII DE EURO PE LUNA !
46° 33.236', 22° 58.994' cam astea sunt alea oficiale cu o eroare de aprox 100 metri.
ROMATSA nu are internet si nici google EARTH la servici, ei folosesc doar "software verificat"
Antena Vodafone este la 46.684222 cu 23.157722.
Se pot introduce coordonatele din articol, cu mentiunea ca sistemul anglo-saxon are punct in loc de virgula si vezi minune: pe harta apare locul accidentului. Timp necesar: aproximativ trei minute cu cautare cu tot. Concluzia: platim impozite ca sa sustinem niste institutii al statului care sunt de rahat. Imi cer scuze pentru expresie, dar altceva mai potrivit nu am gasit.
Cineva ar trebui sa faca un film, un „Moartea domnului Lazaroiu”.
pai cu aceasta stire opris chiar a iesit basma curata, transmitand chiar coordonatele, chiar daca tehnica nu i-a permis, sau cumva ne cramponam in limbaj institutional si sts-ul la nivel de apel a localizat celula dar pe urma a transmis coordonatele primite de la doctorul zamfir? totusi de ce sts-ul nu a facut aceasta precizare de la inceput pentru a nu mai exista suspiciuni ca sts-ul nu si-a facut treaba?
1. Cand suni la 112 , informatia de la telefon mobil este preluata de catre operatorul mobil. Se preia nr. de tel si o zona probabila in interiorul celulei (distanta fata de stalp, sub forma unui cerc. daca ai mai multi stalpi, zona e mai precisa. Daca ai un stalp, cum e la munte, zona este mai mare.
Aceste date se transmit AUTOMAT la centrul STS.
STS-ul transmite AUTOMAT aceste date catre cei interesati (ISU, MAI, ROMATSA etc) Transmisia datelor o face sum forma grafica (prezinta harta, deoarece sunt mai usor de utilizat decat coordonatele)
2. Cum a livrat STS si coordonatele?
Dupa ce a aparut haosul si ISU cauta si nimeni nu stia cine coordoneaza, a sunat Zamfir si a dat VOCAL coordonatele optinute prin (care nu are nicio legatura cu operatorii mobili!) la 112. Operatoarea de la 112 a sunat centru STS care au furnizat pe liniile lor (telefonic ! ) aceste noi date suplimentare.
STS este ca un cablu care transmite informatia gazduita de operatorul A catre utilizatorii B, C, D...
Ei nu localizeaza nimic, sunt ca un cablu de transmisie. De aceea mai corecta formularea era :
" OPERATORII MOBILI AU LOCALIZAT TELEFOANELE SI AU TRANSMIS INFORMATIA PRIN STS LA IGSU, MAI, ROMATSA."
folosind doar google search, un profan (eu) am "tradus" coordonatele in "format cu minute, secunde" in cateva seci de secunde!
am cautat "convert coordinates" si am gasit
http://transition.fcc.gov/mb/audio/bickel/DDDMMSS-decimal.html
Comentariul e ironic pentru cazul în care cineva îl ia în serios.
Sa fie asa cum zice MT, 10 victime. Bun, daca erau 9 nu ne mai pasa? Lasam sa moara 9 pentru ca nu sunt 10? E absurda asemenea judecata.
Am gasit insa niste informatii extrem de interesante:
Anexa 1
LISTA
unităţilor operative de căutare
1. Unităţi operative ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative
2. Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM)
3. Unităţi operative ale Ministerului Apărării
Studiind legislatia in vigoare, e clar ca actiunea de cautare a aeronavei prabusite era in responsabilitatea directa a MT. Trebuie facuta diferenta intre operatiunea apel 112 si cea de cautare a epavei. Daca se localiza epava, se gaseau si supravietuitorii. In cazul de fata, s-a procedat pe dos. Si a iesit ce a iesit.
Pare greu de crezut ,dar multi nu stiu ca 1°=60' ; 1'=60" !!
Vedem acum ce inseamna "googlizarea " mintilor.
Oricum, pentru cineva care lucreaza la Centrul de dirijare (incredibil !!!) sau la ISU si sa nu stie sa faca o conversie fara google, mi se pare impardonabil.
Cel care a pus in periicol viata lui si a inca 6 persoane pentru ca a luat niste decizii gresite, eu m-as feri sa-l numes erou pentru ca din 7 au scapat 5. El este cel care i-a pus in pericol incalcand flagrant regulile de zbor. Va amintiti conversatia cu ACC- urca la 9000, urca la 9000, dar el, nu, Batman, Batman. Chiar declaratia doctorului Ianceu cum ca au vazut golul alpin acoperit de zapada si apoi copacii denota ca nu a existat nici macar intentia unei aterizari fortate pe care o putea face pe creasta, in zona neimpadurita. A tot sperat ca o scoate el cumva la capat, de aia nici nu a declarat prin radio mayday (era obligat s-o faca date fiind conditiile in care se afla, cu avionul plin de gheata).
"Sully" avea peste 19000 de ore de zbor. Iovan peste 16000. Sully avea 57 de ani Iovan 55. Sullenberger a reusit, Iovan a murit si a mai dus cu el inca un suflet. Si decizia lui Sullenberger a fost contestata dar in final i s-a dat dreptate. Nimeni pana la el nu mai reusise o amerizare cu avion de mari dimensiuni!
Responsabilitatea pilotului... Aici era o responsabilitate colectiva a unei echipe de voluntari. Fara "inconstienti, iresponsabili" din acestia omenirea ar fi stat pe loc, nu ar fi evoluat.
1. Givrajul incepe din zona Fagaras si desi are posibilitatea sa aterizeze pe Sibiu, nu o face.
2. In conditii meteo dificile, unde zborul instrumental e mai sigur, el ia decizia sa treaca in zbor vizual pentru care nu avea plan de zbor (planul de zbor era IFR). De mentionat ca zborul in VFR fara plan de zbor iese din competenta Romatsa.
3. In loc sa urce ca sa scape de givraj, el decide sa coboare direct in frontul atmosferic
4. Zboara pe ceata sub inaltimea minima de siguranta (altitudine teren+600 metri)
5. Nu declara starea de urgenta controlorilor de trafic desi pilota un avion care nu mai raspundea la comenzi din moment ce nu mai putea sa urce.
6. Nu incearca o aterizare fortata in zona fara obstacole de pe platou ci trece dincolo de culmea Petreasa-Silha si cade la 400 metri pe versantul nordic la 20-30 secunde dupa survolul platoului pe care sigur l-a facut la altitudine foarte mica din moment ce a cazut imediat dupa.
In afara de punctul 1, oricum, discutabil si acela, restul sunt povesti.
Cu ureche de radioamator am ascultat de zeci de ori inregistrarea ATC si transcrierea ei. Inafara cazului ca domnul Pletter a ascultat o alta inregistrare, mai de calitate si mai completa nu inteleg de unde a scos atatea "decizii" din partea lui Iovan.
http://www.caa.ro/pdf/DOZ_zboruri_VFR_1.pdf
Consecintele sunt cele care arata ce decizii a luat sau nu, pilotul. Despre asta vorbim. Unele nu au avut evident legatura cu comunicatiile radio. De exemplu, situatia in care era aeronava impunea sa declare starea de urgenta. El a decis sa nu o faca, nu altcineva. El era comandantul aeronavei in acel moment si avea aceasta obligatii. Ce e asa de greu de priceput?
PS. Cea mai mare parte din ce a declarat acel prodecan este corect chiar daca ne place sau nu. Vad ca tie ti se par SF. Probabil ca nu ai cunostintele necesare sa intelegi.
Avionul a cazut la 46.5548 cu 22.9819. Adica mai la sud cu vreo 5 km.