Traian Basescu s-a intalnit marti cu noii absolventi ai Institutului National al Magistraturii, carora le-a atras atentia ca "asupra justitiei a inceput sa se exercite o presiune formidabila din partea politicului" si le-a cerut ca, daca va ajunge vreodata in fata lor, sa nu uite ca "nimeni nu e mai presus de lege".

La inceputul discursului, seful statului a notat ca este vorba despre ultima promotie National al Magistraturii pentru care semneaza decretele de intrare in magistratura.

"In ultimii noua ani, am semnat decrete pentru instalarea in prima functie pentru 2999 de magistrati. Mi-a parut rau ca a lipsit unul ca sa fie o cifra rotunda dar nu mi-am permis sa falsific rezultatul adunand si numirile in functii de conducere", a spus Basescu, care a reafirmat ca "in cei 9 ani si cateva luni de mandat nu a existat nici macar un singur procuror sau judecator care sa poata spune azi m-a sunat presedintele sa rezolva intr-un fel un dosar".

"Pur si simplu am aflat si eu de la televizor ca orice om care e finalul unui dosar, inceputul unui dosar, prin desele aparitii televizate in fata parchetelor", a sustinut el.

Acesta a precizat ca "justitia a inceput sa aiba performante si sa dobandeasca increderea populatiei", fiind evidenta o "crestere a nivelului de incredere si de respect pentru puterea judecatoreasca si pentru fiecare in parte dintre cei care o alcatuiesc" dar a avertizat ca in prezent "asupra justitiei a inceput sa se exercite o presiune formidabila din partea politicului".

S-a incercat intai in zona de numiri, dar "acum s-a renuntat la aceasta strategie pentru ca era prea vizibila si se umbla la partea de legislatie".

"E un lucru rau si v-as ruga sa nu va amagiti", le-a spus el tinerilor magistrati, carora le-a recomandat ca, inainte de a intra in prima sedinta de judecata sau de a incepe primul dosar, sa citeasca raportul Comisiei Europene despre functionarea justitiei in Romania.

"Fara ezitare, atat raportul MCV cat si raportul aparut luni al CE cu privire la functionarea justitiei si lupta impotriva coruptiei din statele membre ale UE si veti constatata ca cel putin in momentul de fata nu aveti un aliat in clasa politica, din pacate", a spus Traian Basescu.

"Nimeni nu va poate apara pe fiecare dintre dvs. Numai dvs va puteti apara, ramanand integri si in afara influentelor politice. Cand veti constata ca prin legi se impune diminuarea efectului justitiei, eu azi a presedinte va dau un sfat: reactionati, reactionati colectiv si nu acceptati ca sistemul de justitiei sa fie pus sub control politic. Aceasta tendinta exista si se manifesta tot mai pregnant", a continuat presedintele.

El le-a solicitat tinerilor magistrati sa sutina oricand "legi care protejeaza drepturile omului" dar sa nu accepte "legi care favorizeaza infractorul si fac ca statul sa nu poate lucra cu mijloace legale impotriva fraudei, a actelor de terorism, a criminalitatii organizate, a traficului de droguri, a grupurilor din teritoriu".

"Nu acceptati astfel de legi, reactionati. Vorbiti intre dvs pentru ca daca nu o veti face se poate ajunge la situatia in care sa nu mai puteti duce la capat misiunea puterii judecatoresti", a adaugat Basescu.

In ceea ce priveste noile coduri, penal si de procedura penala, acestea "nu sunt perfecte", a spus seful statului, exprimandu-se speranta ca ele sa fie modificate prin ordonanta de urgenta emisa in aceasta saptamana, asa cum s-a promis in sedinta de bilant a Consiliului Suprem al Magistraturii.

"Recomandarea mea ca om care intelege foarte bine si stie foarte bine care e portofoliul de valori al clubului in care am intrat in UE va asigur ca cea mai mare valoare e justitia. Toate tarile care au avut succes l-au avut in primul rand pentru ca au avut o justitie dreapta si eficienta", a subliniat presedintele Basescu.

"Daca vreodata voi ajunge in fata dvs, in instanta in care lucrati, o sa va rog sa va aduceti aminte ca nimeni nu este mai presus de lege", a incheiat Traian Basescu, vizibil emotionat.